Mainos

Ranskan vaalista tulossa tiukin vuosikymmeniin

Ranskassa äänestetään tänään presidentinvaaleissa. Vaalista odotetaan tiukinta vuosikymmeniin.

Mielipidemittausten mukaan sosialistien Francois Hollande voittaisi istuvan presidentin Nicolas Sarkozyn niukalla enemmistöllä. Ero on viime päivinä kaventunut, mutta se on yhä noin viisi prosenttiyksikköä.

Ranskan presidentinvaalien toisen kierroksen äänestäminen on alkanut jo eilen Ranskan merentakaisilla alueilla. Tänään Ranskassa vaalihuoneistot avasivat ovensa yhdeksältä Suomen aikaa.

Ensimmäisellä kierroksella äänestysinto oli suurta, ja äänestysprosentti nousi yli 80 prosenttiin. Ranskassa toivotaan samanlaista intoa myös toiselle kierrokselle.

Maltilliset ehdokkaat jäljellä

Jäljellä vaaleissa on kaksi melko maltillista ehdokasta, koska äärioikeiston ja äärivasemmiston ehdokkaat eivät päässeet jatkoon. Mitä esimerkiksi tekevät kaikki kansallismielisen oikeiston Marine Le Penin kannattajat? Le Pen itse kertoi äänestävänsä tyhjää. Ensimmäisellä kierroksella Le Pen sai ääniä kolmanneksi eniten, 18 prosenttia äänistä.

Istuva presidentti Nicolas Sarkozy on kosiskellut Le Penin kannattajia alusta asti muun muassa lupaamalla kovia otteita maahanmuuttoon ja turvallisuuteen. Epävarmoja äänestäjiä on paljon, ja Sarkozy onkin viime metreillä vedonnut hiljaiseen enemmistöön.

Vaalirauha alkoi jo eilen lauantaina, silloin kiellettiin sekä kampanjointi että mielipidemittaukset. Viimeisimpien mielipidemittausten mukaan Nicolas Sarkozy on saanut hieman kurottua matkaa kiinni. Edelleen kaikki mielipidemittaukset osoittavat kuitenkin yksimielisesti, että Francois Hollande on seuraava presidentti, ja saisi 52-53 prosenttia äänistä.

Altavastaaja noussut suosikiksi

Sosialistiehdokas Francois Hollande lähti kisaan altavastaajana haastamaan istuvaa presidenttiä, mutta mielipidemittausten ja ensimmäisen kierroksen vaalituloksen selvittyä asetelma on kääntynyt päälaelleen. Keskiviikkona käytiin ainoa televisioitu vaalikeskustelu, jossa Hollande pärjäsi yllättävän hyvin.

Solvauksia kuultiin pitkin vaalitenttiä, ja esimerkiksi Sarkozy syytti Hollandea valehtelijaksi ja pikkutekijäksi vähätellen tämän kokemusta.

Hollande puolestaan syytti Sarkozya siitä, että tämä on tehnyt kaiken yksin. Hän moitti Sarkozya kansan jakamisesta kahtia – sanoi, että Sarkozy on suosinut rikkaita ja yrityksiä.

Hollande onkin luvannut yhdistää kansaa, muun muassa nostaa ylimmän tuloluokan veroprosentin 75:een ja esimerkiksi luoda 60 000 uutta opettajan virkaa. Ranskan valtiolle tulisi siis Hollanden aikana lisää velkaa.

Moni ranskalainen sanookin, että ehkä Sarkozyn maltillinen ja tarkempi kulukuuri olisi kuitenkin parempi Ranskalle. Häneen ollaan kuitenkin hyvin kyllästyneitä ja pettyneitä. Oikeastaan Ranskassa äänestetäänkin Sarkozya vastaan eikä Hollanden puolesta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.