Ranskan ulkoministeriksi vasemmistolainen Kouchner

Väliaikaisessa hallituksessa on 15 ministeriä, joista seitsemän on naisia ja kahdeksan miehiä.

Ranskan uusi presidentti Nicolas Sarkozy on jatkanut yllättävillä ministerivalinnoilla. Hän teki selkeän kädenojennuksen Ranskan 5-miljoonaiselle muslimiväestölle nimittämällä afrikkalaistaustaisen Rachida Datin oikeusministeriksi. Jo aiemmin päivällä varmistui, että Francois Fillonin hallituksen ulkoministeriksi nousee sosialisti Bernard Kouchner.

Kouchnerin nimitys ärsytti sosialistipuoluetta siinä määrin, että se ilmoitti erottavansa tämän puolueesta.

- Kouchner ei ole enää sosialistipuolueen jäsen, sanoi puolueen johtaja Francois Hollande.

Kouchner, 67, on Lääkärit ilman rajoja -järjestön perustaja ja entinen YK-hallinnon johtaja Kosovossa.

Kouchnerin nimitystä oli veikkailtu yleisesti jo etukäteen. Yllätyksenä sen sijaan tuli 41-vuotiaan Rachida Datin valinta oikeusministeriksi.

Pitkä tie huipulle

Dati tuli tunnetuksi Sarkozyn tiedottajana presidentinvaalikampanjan aikana. Marokkolaisen päivätyöläisen ja algerialaisen lukutaidottoman äidin 12-päisen lapsikatraan tytär hankki itselleen ensin sairaala-apulaisen koulutuksen, minkä jälkeen hän on suorittanut tutkinnon oikeustieteessä ja taloustieteessä.

Hän pitääkin itseään esimerkkitapauksena siitä, että köyhyyden ja syrjinnän voi voittaa kovalla työllä myös Ranskassa.

- Meidän on lopetettava näkemästä siirtolaistaustaiset ihmiset joko ongelmatapauksina tai uhreina, hän on sanonut.

Fillonin hallituksessa on 15 ministeriä, joista seitsemän on naisia ja kahdeksan miehiä. Joukossa on vanhoja konkareita ja uusia kasvoja poliittisen kentän eri puolilta, minkä uskotaan vievän aseita vasemmistolta kesäkuun parlamenttivaaleissa.

Toiseksi raskaimman ministerinsalkun sai entinen pääministeri Alain Juppe'. Hän ryhtyy johtamaan vastaperustettua superministeriötä, joka vastaa ympäristöasioista, kestävästä kehitystä, energiakysymyksistä ja liikenteestä.

Väistyvä työministeri Jean-Louis Borloo siirtyy niin ikään uuteen talousstrategiaministeriöön. Puolustusministeriksi valittiin keskustalainen Herve Morin.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat