Mainos

Ranskan ulkoministeri haluaa liittouman joukot pois Irakista 2008

Ulkoministeri Dominique de Villepin mielestä Irakin väkivallan kierre saadaan katkaistua vain ulkomaisten joukkojen vetämisellä. Valkoinen talo torjui tuoreeltaan ministerin esityksen.

Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin mielestä Yhdysvallat on epäonnistunut Irakissa. Ministeri katsoo, että Yhdysvaltojen pitäisi vetää ulkomaiset joukot pois Irakista ensi vuonna.

Yhdysvaltain Valkoinen talo kiirehti heti torjumaan ulkoministerin esityksen.

- En sano, että ulkomaisten joukkojen pitäisi lähteä huomenna, de Villepin sanoo haastattelussa Financial Times -lehden verkkosivuilla.

- Sanon, että meidän täytyy laatia suunnitelma, joka kertoo, koska ulkomaiset joukot lähtevät. Siitä päivästä alamme valmistelut laatien kansalliset, alueelliset ja kansainväliset suunnitelmat.

Villepin vastusti Irakin miehittämistä maaliskuussa 2003. Hänen mukaansa nyt tärkein kysymys on, kuinka estetään väkivallan kierre.

- Jos ei kerrota, että vuoden päästä Irakissa ei ole enää amerikkalaisia tai brittijoukkoja, Irakissa ei tapahdu muuta kuin lisää kuolemia ja kriisejä.

Yhdysvaltain kansallisen turvallisuuden neuvoston edustaja ei ollut yllättynyt Ranskan esityksestä. Hänen mukaansa se on johdonmukainen Ranskan aiemmin esittämien kantojen kanssa.

- Vetäytymisen aikataulun määrittäminen ennen kuin Irakin turvallisuusjoukot pystyvät suojelemaan kansalaisia johtaisi suurempiin väkivaltaisuuksiin Irakissa, emmekä voi sallia tätä, Gordon Johndroe sanoi.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.