Mainos

Ranskan työttömät eivät anna periksi

Ranskan työttömien liike jatkoi tänään hallituksen vastaista kampanjaansa järjestämällä mielenosoituksia ympäri maata. Pariisissa marssi poliisin arvion mukaan lähes 10 000 ihmistä - järjestäjien mukaan noin 20 000 - ja myös muissa kaupungeissa mielenosoitukset ja joukkokokoukset keräsivät tuhansia osanottajia. Samanaikaisesti jatkuivat myös julkisten rakennusten miehitykset.

Jo viikon jatkuneella kampanjallaan työttömät painostavat hallitusta korottamaan työttömyyspäivärahoja. Ranskan hallitus tuli eilen jonkin verran vaatimuksia vastaan lupaamalla korotuksia ensi vuonna. Lupaus näytti kuitenkin vain innostavan työttömiä jatkamaan kampanjaansa. Vain Marseillessa työtaistelu veti vähemmän ihmisiä, kun paikalliset viranomaiset alkoivat jo jakaa hätäapurahoja työttömille.

Kampanjointi on asettanut Ranskan hallituksen kovaan paineeseen. Pääministeri Lionel Jospinin on jo poliittisista syistä vastattava työttömien vaatimukseen, mutta toisaalta hänen on ylläpidettävä tiukkaa budjettikuria, jotta Ranska selviytyisi Euroopan talous- ja rahaliiton Emun kovista pääsykriteereistä. Kommunistien johtaman CGT-ammattiliittojärjestön johtoon kuuluva Francois Desanti heijasteli yleisiä tuntemuksia toteamalla, että jos jokin saa odottaa, se on euro - EU:n yhteinen valuutta - eikä työttömät.

Ranskassa on 3,1 miljoonaa työtöntä, eli työttömyysaste on 12,4 prosenttia. Joka kolmas heistä on pitkäaikaistyöttömiä ja suuri osa saa vain vähimmäistukea. Hallituksen vähäiset lupaukset eivät liioin saaneet työttömiä pois aiemmin miehittämistään julkisista rakennuksista. Cahorsissa kaupungintalo oli aika ajoin työttömien hallussa. Pariisissa 40 työtöntä ja opiskelijaa piti valvonnassaan ENS-eliittikorkeakoulua. Lyonissa useat kymmenet työttömät estivät ihmisiä menemästä pikaruokaravintoloihin.
(STT-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.