Mainos

Ranskan tuhoisaa lääkevalmistetta ei Suomessa – "Kaiken piti olla kunnossa"

Ranskassa sattunut vakava onnettomuus lääketutkimuksessa on lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean mukaan tapauksena erittäin harvinainen.

– Olemme saaneet Ranskan viranomaisen lausunnon tapahtumasta. Sen mukaan olemme pystyneet tarkistamaan, että Suomessa ei ole meneillään kliinistä lääketutkimusta samasta valmisteesta, Fimean myyntilupien yksikönpäällikkö Marjo-Riitta Helle kommentoi MTV Uutisille.

Toistaiseksi nimeämättömän ranskalaisen laboratorion lääketestaus johti viiden ihmisen vakavaan sairastumiseen. Kyseessä oli Le Parisien -lehden tietojen mukaan suun kautta otettava kannabispohjainen särkylääke.

Helteen mukaan näin vakavat sairastumiset lääketestauksen yhteydessä ovat erittäin harvinaisia.

– Todella harvoin näin vakavia sairastumisia sattuu. Toinen vakava tapaus sattui kymmenisen vuotta sitten Iso-Britanniassa.

Voisiko vastaavaa tapahtua myös Suomessa?

– Todennäköisyys vastaaville sattumuksille on erittäin pieni. Kliinisten lääketutkimusten valvonnassa noudatetaan koko Euroopan alueella samoja periaatteita. Tutkimus tulee suorittaa tarkoin kontrolloiduissa olosuhteissa.

Tutkimuksen suorittava taho oli tehnyt tutkimuksesta asiaan kuuluvan ennakkoilmoituksen paikalliselle viranomaiselle, joka oli sen hyväksynyt.

Kyseessä oli ensimmäisen vaiheen tutkimus, jossa testattavaa lääkeainetta annetaan ensimmäistä kertaa ihmiselle. Tätä ennen lääkkeitä testataan aina eläinkokeilla.

– Kaiken piti olla kunnossa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.