Mainos

Ranskan sosialistipuolueelta presidenttiehdokas Amerikan malliin

Ranskassa Francois Hollande on johdossa sosialistipuolueen esivaalissa, kun äänistä on laskettu muutama prosentti. Hollande on saanut äänistä 57 prosenttia ja hänen vastaehdokkaansa Martine Aubry 43 prosenttia.

Ääniä arvioidaan annetun 2,7 miljoonaa, mutta niistä on laskettu vasta 125 000.

Esivaalin voittajasta tulee sosialistipuolueen presidenttiehdokas, joka ennusteiden nojalla voi hyvinkin nousta Ranskan seuraavaksi presidentiksi.

Edellisestä sosialistipresidentistä on vierähtänyt jo pitkä tovi. Hän oli Francois Mitterrand, joka jätti tehtävän vuonna 1995.

Kampanjoinnin aikana Aubry pyrki tekemään pesäeroa Hollandeen leimaamalla tämän pehmeäksi keskitien kulkijaksi, jolla ei ole riittävästi pontta nykyisen presidentin Nicolas Sarkozyn päihittämiseen.

Francois Hollande on sosialistipuolueen entinen ja Martine Aubry sen nykyinen puheenjohtaja. Kumpikin kuuluu puolueen keskustaan, joka on samalla sen valtavirtaa.

Kumpaisenkin lupauksiin kuuluu Sarkozyn verohelpotuspolitiikan romuttaminen. Rahoja Hollande ja Aubry käyttäisivät julkisiin työpaikkoihin ja talouskasvun avittamiseen.

Amerikan malliin

Sosialistien järjestämä kaksivaiheinen amerikkalaistyylinen esivaali on ensimmäinen laatuaan Ranskassa. Vaali oli avoin kaikille ranskalaisille, jotka ilmoittivat kannattavansa vasemmiston arvoja ja maksoivat äänestämisestä euron.

Sosialistien piirissä esivaalia pidettiin samalla jonkinlaisena starttina varsinaiseen presidentinvaaliin. Tätä tähdensi myös Francois Hollande äänestäessään Tullen kaupungissa Lounais-Ranskassa.

- Mitä suurempi on äänestäjien määrä, sitä selvempi voittomme tulee olemaan ja sitä paremmat ehdokkaamme mahdollisuudet voittaa vuonna 2012.

Presidentti valitaan toukokuussa

Presidentti Sarkozyn leirissä esivaali herätti hämmennystä. Presidentti itse leimasi vaalin Ranskan poliittiselle kulttuurille vieraaksi, mutta osa hänen kannattajistaan myönsi, että tapahtuma toimi hyvänä mainoksena sosialisteille.

Varsinaisten presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään huhtikuussa. Sarkozyn arvellaan haluavan toiselle kaudelle, mutta hän ei ole toistaiseksi ilmoittautunut ehdokkaaksi.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.