Mainos

Ranskan presidentinvaaleissa alkanut loppukiri

Yli neljäkymmentä prosenttia ranskalaisista äänioikeutetuista ei vielä tiedä ketä aikoo äänestää kahden viikon päästä pidettävällä presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

Ranskassa on aloitettu tänään virallinen kampanjointi presidentinvaaleissa, joiden voittajasta ei ole vielä mitään varmuutta. Oikeiston Nicolas Sarkozy tosin johtaa mielipidekyselyissä selvästi, mutta reilusti yli kolmannes äänestäjäkunnasta on samalla yhä epävarma kannastaan.

Virallisen kampanjoinnin alkamisen myötä ehdokkaat saavat tästä päivästä lähtien esiintyä vaalijulisteissa sekä televisiossa ja radiossa. Viimeksi mainituissa kampanja-ajat on jyvitetty pikkutarkasti: jokaisella ehdokkaalla on täsmälleen sama määrä puheaikaa ja sähköisten viestimien pitää jakaa lähetysajat tasapuolisesti vuorokauden eri ajoille.

Liberation-lehti arvostelee järjestelmää "tekopyhästä tasapuolisuudesta", jonka vuoksi nekin ehdokkaat, joilla ei ole mitään mahdollisuuksia tulla valituksi, saavat yhtä paljon puheaikaa kuin maan seuraava presidentti. Lisäksi säännöstö tekee vaalien tv-kampanjasta "osapuilleen yhtä seksikkään kuin puhelinluettelosta", lehti laukoi pääkirjoituksessaan.

Pääsiäissunnuntaina Joural du Dimanche -lehdessä julkistetun kyselyn mukaan Sarkozy olisi kasvattanut kannatustaan ja saisi noin 30 prosenttia äänistä. Sosialistisen puolueen Segolene Royal näyttäisi saavan 22 prosenttia ja keskustalainen Francois Bayrou 19 prosenttia äänistä.

Kärkikolmikon lisäksi myös äärioikeiston Jean-Marie Le Penillä on yhä jonkinlaiset mahdollisuudet olla toinen vaalien kakkoskierrokselle nousevista ehdokkaista. Tämän mahdollistaa muun muassa se, että Le Parisien -lehden eilisen kyselyn mukaan 42 prosenttia äänestäjistä - 18 miljoonaa äänioikeutettua - on yhä epävarma kannastaan. Tämä on kymmenen prosenttiyksikköä enemmän kuin edellisten, vuoden 2002 vaalien alla vastaavaan aikaan.

Samaisen lehden eilen julkistamassa kyselyssä vajaat kaksi kolmannesta uskoi kuitenkin, että Sarkozy lopulta nousee vuodesta 1995 Ranskaa johtaneen Jacques Chiracin seuraajaksi.

Ranskan presidentinvaalien ensimmäinen kierros järjestetään 22. huhtikuuta. Tuolloin mukana on kaikkiaan 12 ehdokasta. Mahdollinen toinen kierros kahden entinen ääniä saaneen kesken pidetään 5. toukokuuta.

(MTV3-STT-Reuters-DPA-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.