Ranskan poliisi rynnäköi kirkkoon

Ranskan sisäministeri Jean-Louis Debré kertoi tänään, että noin kolmannes pariisilaisesta kirkosta karkotetuista afrikkalaisista saa jäädä Ranskaan. Poliisi teki aiemmin päivällä rynnäkön kirkkoon ja hääti sieltä kolmisensataa afrikkalaista.

Debrén mukaan 30-40 prosenttia afrikkalaisista täyttää vaatimukset, jotka hallitus on asettanut oleskeluluvan myöntämiselle. Muiden on lähdettävä maasta "ennemmin tai myöhemmin". Sisäministeri sanoi joidenkin afrikkalaisten tapausten tutkinnan olevan yhä kesken. Ranskan pääministeri Alain Juppé sanoi jo aiemmin, että kirkkoon linnoittautuneilla ei ole laillista oikeutta jäädä Ranskaan, mutta hän vakuutti, ettei perheitä eroteta, eikä vakavasti sairaita karkoteta maasta.

Ranskalaisen lentoyhtiö Air France kiisti aiemmat huhut, joiden mukaan hallitus olisi tilannut huomiseksi lentoja, joilla afrikkalaiset olisi lennätetty takaisin kotimaihinsa. Suurin osa kirkkoon linnoittautuneista on kotoisin Malista, Zairesta ja Senegalista.

Kymmenen jo lähes kaksi kuukautta syömälakossa ollutta afrikkalaista kuljetettiin sotilassairaaloihin rynnäkön jälkeen, kertoi heidän edustajansa. Kaksi syömälakossa ollutta kieltäytyi kuitenkin tarjotusta hoidosta ja heidät pidätettiin.

Poliisi otti yhteen mielenosoittajien kanssa

Sadat mellakkapoliisit ottivat aamulla yhteen Saint Bernardin kirkon ulkopuolella olleiden mielenosoittajien kanssa, jotka yrittivät estää poliisia pääsemästä kirkkoon sisälle. Poliisi käytti kyynelkaasua hajottaakseen afrikkalaisia siirtolaisia tukeneiden ihmisten joukon, jotka huusivat iskulausetta "Siirtolaiset, ranskalaiset, solidaarisuus".

Jotkut mielenosoittajista olivat asettuneet kadulle makaamaan estääkseen poliisien pääsyn kirkkoon. Silminnäkijöiden mukaan poliisi onnistui pääsemään kirkkoon murtamalla sen oven.

Paikalle saapui neljä ambulanssia, mutta poliisin mukaan kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut yhteenotoissa. Poliisi otti kiinni kuutisenkymmentä ihmistä, joista neljäkymmentä oli pidätettynä vielä illalla. Poliisin mukaan kuutta vastaan nostetaan ehkä syyte poliisin vastustamisesta.

Rasisminvastaisen liikkeen johtaja Mouloud Aounit kehotti pariisilaisia tulemaan kirkon ulkopuolelle, ja noin 2 000 ihmistä jatkoi mielenosoitusta senkin jälkeen, kun kirkko oli tyhjennetty.

Useat siirtolaisten oikeuksia puolustavat järjestöt kutsuivat ihmisiä yhteiselle mielenosoitusmarssille, jolla oli tarkoitus vaatia pakolaiskeskuksiin siirrettyjen afrikkalaisten välitöntä vapauttamista.

Hessel paheksui poliisin toimintaa

Ranskan entinen YK-lähettiläs Stephane Hessel, joka johti vapaaehtoisten välittäjien ryhmää, kutsui poliisin iskua skandaalimaiseksi. Oli skandaalimaista murtaa kirkon ovi ja käyttää voimaa hädässä olevia ihmisiä vastaan juuri kun neuvottelut tilanteesta olivat alkamassa, hän sanoi.

Myös sosialistipuolueen puheenjohtaja Lionel Jospin ja kommunistien parlamenttiryhmän puheenjohtaja Alain Bocquet ilmoittivat, etteivät he hyväksy poliisien toimintaa ja kutsuivat sitä raa'aksi.

Oikeistopuolueiden edustajat olivat sen sijaan hyvillään siitä, että poliisiviranomaiset ryhtyivät viimein toimiin.

Afrikkalaiset olivat olleet linnoittautuneina kirkkoon kesäkuusta lähtien vastalauseena saamilleen karkotuspäätöksille. Joillakin heistä oli aiemmin pysyvä oleskelulupa, mutta se evättiin tiukentuneen siirtolaislain tultua voimaan vuonna 1993.

Osa heistä on saanut kielteisen päätöksen turvapaikkahakemukseen, jotkut ovat maassa laillisesti olevien ulkomaalaisten puolisoja, osaa taas uhkaa karkotus, koska laki ei enää takaa kansalaisuutta ulkomaalaisen Ranskassa syntyneille lapsille.
(STT-AFP-Reuter)

Lue myös:

    Uusimmat