Ranskan parlamentti kiristänee siirtolaislakia

Lakiesitys edellyttää muun muassa pakollisia kielikokeita maahanmuuttajille sekä dna-testejä, joilla varmistettaisiin siirtolaisten ja heidän mukanaan maahan pyrkivien omaisten sukulaisuussuhteet.

Ranskan parlamentin alahuoneen on määrä vielä tällä viikolla äänestää uudesta maahanmuuttolaista. Laki on jo valmisteluvaiheessa aiheuttanut suurta kohua ja saanut hallitusrintaman rakoilemaan.

Laki edellyttää muun muassa pakollisia kielikokeita maahanmuuttajille sekä dna-testejä, joilla varmistettaisiin siirtolaisten ja heidän mukanaan maahan pyrkivien omaisten sukulaisuussuhteet. Muun muassa kaupunkiministeri Fadela Amara, jonka sukujuuret ovat Algeriassa, on todennut testien loukkaavan häntä "maahanmuuttajien tyttärenä". Myös ulkoministeri Bernard Kouchnerin tiedetään paheksuvan testejä.

Lain uskotaan kuitenkin läpäisevän helposti parlamentin alahuoneen, missä presidentti Nicolas Sarkozyn keskusta-oikeistolla on enemmistö. Ylähuoneen käsittelyyn laki tulee ensi kuussa.

Eläkejärjestelmä remonttiin

Sarkozy on uhannut myös uudistaa maan eläkejärjestelmän. Ranskassa muun muassa rautateiden sekä valtiollisten kaasu- ja sähköyhtiöiden työntekijät pääsevät eläkkeelle nuorempina ja saavat parempaa eläkettä kuin yksityisellä sektorilla työskentelevät. Sarkozyn mukaan järjestelmä ei kannusta työntekoon ja on epätasa-arvoinen.

Järjestelmää yritettiin uudistaa jo 90-luvulla, mutta yritykset päättyivät suurmielenosoituksiin ja kahden hallituksen eroon.

Eläkejärjestelmä luotiin toisen maailmansodan jälkeen kannustamaan ihmisiä töihin, joita pidettiin vaarallisina tai vaikeina tai jotka olivat tärkeitä maan jälleenrakennuksen kannalta.

(MTV3-STT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat