Ranskan pääministeri ylisti Suomea ydinvoiman edelläkävijäksi

Viidennen ydinvoimalan rakentaminen on Suomessa vierailleen de Villepinin mukaan osoitus siitä, että Suomi on edelläkävijä, joka pyrkii energiahuollossaan kohti todellista omavaraisuutta.

Ranskan pääministeri Dominique de Villepin onnittelee Suomea ennakkoluulottomasta energiaratkaisusta. Päätös rakentaa viidenneksi ydinvoimalaksi ranskalainen EPR-mallinen reaktori on Suomessa vierailleen Villepinin mukaan osoitus siitä, että Suomi on edelläkävijä, joka pyrkii energiahuollossaan kohti todellista omavaraisuutta. Seuraava samanmallinen reaktori on määrä rakentaa Ranskan Flamanvilleen.

- Olen hyvin tyytyväinen tästä Suomen ja Ranskan tekemästä päätöksestä satsata kolmannen polven reaktoriin. Suomi avaa tietä tällä hankkeella, joka tuottaa sekä omavaraisuutta että turvallisuutta, de Villepin sanoi.

Villepin kävi Suomessa tapaamassa pääministeri Matti Vanhasta tulevan EU-puheenjohtajuuden merkeissä. Lisäksi hän tapasi presidentti Tarja Halosen, eduskunnan puhemiehen Paavo Lipposen sekä Nokian pääjohtajan Olli-Pekka Kallasvuon.

Vierailunsa päätteeksi Villepin valtuuskuntineen piipahti katsomaan, miten Olkiluodon voimalarakennustyömaa etenee. Mukana matkalla olivat myös valtiovarainministeri Thierry Breton ja teollisuusministeri Francois Loos.

Pääministerin otti aamulla vastaan ympäristöjärjestö Greenpeace, joka osoitti eduskunnan edessä mieltään ydinvoimaa vastaan. Ranska on Euroopan maista suurin ydinvoiman käyttäjä.

Villepin sanoi toivovansa, että Suomen puheenjohtajuuskaudella saataisiin aikaan tuloksia energiahuollossa, sosiaali- ja työllisyyskysymyksissä sekä EU:n kilpailukyvyn kehittämisessä.

EU:n jumittuneesta perustuslaista de Villepin totesi, että jokaisen EU-maan tulee voida itse ilmaista näkemyksensä ja päättää itse ratifioiko vai ei. Ranskassa ei odoteta, että perustuslakisopimuksen tiimoilta tapahtuisi mitään ennen ensi kevään presidentinvaaleja. Ranskalaiset äänestivät vuosi sitten sopimusta vastaan kansanäänestyksessään.

Kotimaan riesat matkalla mukana

Villepiniä pidettiin aiemmin mahdollisena tulevana Ranskan presidenttinä, mutta hän on sittemmin menettänyt mahdollisuutensa. Viimeinen niitti oli epäsuosittu laki nuorten työsuhdeturvan heikentämisestä, jonka hallitus joutui vetämään pois massiivisten mielenosoitusten jälkeen.

Kotimaan murheet seurasivat Villepiniä Suomeenkin. Häneltä kysyttiin tiedotustilaisuudessa helluntaipäivän työnteosta, joka on Ranskassa erittäin kiistanalainen kysymys. Villepin puolusti päätöstä tehdä helluntaista työpäivä; ratkaisua perusteltiin sillä, että ylimääräinen työpäivä tarvitaan vanhus- ja vammaishuollon rahoittamiseksi.

Vanhanen kertoi ranskalaisille, ettei Suomessa arkipyhien sijoittelusta ole keskusteltu sen koommin kun päätökset tehtiin 1980-luvulla.

- Eläköön tällaiset pienet kulttuuriset erot Euroopassa, Vanhanen naureskeli.

Ranskan television euroviisujuontajien kauhistelut Lordin voitosta kuitattiin nekin hyvässä hengessä pääministerien kesken. De Villepin onnitteli Suomea lämpimästi euroviisuvoitosta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat