Mainos

Ranskan oikeiston murskavoitto jäi haaveeksi

Ovensuukyselyt ennakoivat presidentti Nicolas Sarkozyn puolueelle huomattavasti pienempää vaalivoittoa kuin ennakkoon uskottiin.

Ranskan presidentin Nicolas Sarkozyn oikeistolainen UMP-puolue on saanut parlamenttivaaleissa selkeän enemmistön uudistustensa toteuttamiseksi, muttei odotettua maanvyörymävoittoa.

Yllättävä tulos on takaisku presidentille, joka oli pyytänyt äänestäjiä antamaan hänelle ratkaisevan enemmistön.

UMP saa ennusteen mukaan 319-329 paikkaa 577-paikkaiseen kansalliskokoukseen, mikä on 30-40 paikkaa vähemmän kuin eroavassa parlamentissa. Liittolaispuolue Uuden keskustan kanssa paikkoja olisi yhteensä 350. Ensimmäisen kierroksen jälkeen odotettua "sinistä aaltoa" ei tullutkaan.

Sosialistinen puolue yllätti: se lisää paikkalukuaan 149 paikasta 202-210 paikkaan. Puolueen johtaja Francois Hollande sanoo, että vasemmiston tulos merkitsee moniarvoisuutta uuteen parlamenttiin.

Yhdessä muiden ranskalaisten vasemmistopuolueiden, kommunistien ja vihreiden kanssa, vasemmiston paikkaluku on 224, mikä on noin 50 enemmän kuin eroavassa parlamentissa.

Arvonlisävero-kortti tehosi

Sosialistinen puolue otti vaalikampanjansa loppusuoralla esille Sarkozyn hallituksen suunnitelman korottaa arvonlisäveroa kasvavien terveydenhuoltomenojen rahoittamiseksi ja työnantajien sosiaaliturvamaksujen laskemiseksi. Työnantajien menojen vähentämisellä olisi tarkoitus estää työpaikkojen siirtäminen ulkomaille.

Sarkozy oli pyytänyt vahvaa valtakirjaa kansalta uudistaakseen Ranskan hallitusta, elvyttääkseen talouselämää ja tiukentaakseen siirtolais- ja rikoslakeja. Hän on jo kutsunut parlamentin erityisistuntoon käsittelemään ensimmäisiä lakiuudistuksia.

Konservatiivien talousministeri Jean-Louis Borloo muistuttaa UMP:n tehneen historiaa: vuoden 1978 jälkeen mikään muu hallitseva puolue ei ole voittanut kaksia peräkkäisiä vaaleja.

Äänestysvilkkaus näytti jäävän suurin piirtein samaan kuin ensimmäisellä kierroksellakin eli noin 60 prosenttiin, mikä on ranskalaisittain erittäin matala.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.