Ranskan Le Penien äärioikeistodynastiassa kuohuu – isän ja tyttären mykkäkoulu

Eurovaalit voittanutta Ranskan äärioikeistoa ravistelee isän ja tyttären riita. Ranskalaismedian mukaan Kansallisen rintaman FN:n johtaja Marine Le Pen, 45, ja puolueen perustaja Jean-Marie Le Pen, 85, eivät ole puhuneet viikkoon - vaikka asuvat samassa kartanossa.  

Riita sai alkunsa viime viikolla, kun Ranskassa nousi äläkkä Jean-Marie Le Penin blogivideosta FN:n nettisivuilla. Videolla rasistisista palopuheistaan tunnettu Le Pen uhkasi tehdä vastustajistaan "uunillisen". Hän käytti sanaa samassa yhteydessä kun puhui ranskalaislaulaja Patrick Bruelista, joka on juutalainen. Le Penin tulkittiin viittaavan toisen maailmansodan keskitysleirien uuneihin.  

Soppa oli valmis, kun Marine Le Pen poistatti videon FN:n sivuilta ja moitti isäänsä julkisesti – ensimmäistä kertaa. Hän luonnehti isänsä puheita poliittiseksi virheeksi, mutta sanoi kuitenkin, että ne oli ymmärretty tahallaan väärin.  

Isä Le Pen raivostui, julkaisi videon uudelleen omassa blogissaan ja liitti oheen tylyn avoimen kirjeen nuorimmalle tyttärelleen, jossa syytti tätä tekopyhyydestä.

– Hän puukotti minua selkään -- minulla ei ole aikomustakaan muuttua enää 85-vuotiaana, Le Pen päästeli Les Inrocks -lehden haastattelussa.  

Liki 90 prosenttia haluaa eroon  

FN:n kuohunta ei ole yhdentekevää, koska eurovaaleissa puolue nousi Ranskan suurimmaksi yli 25 prosentin kannatuksella. Jotkut uskovat, että jos FN:n viime vuosien voittokulku jatkuu, Marine Le Pen saattaa jopa nousta Ranskan presidentiksi 2017.  

Jean-Marie Le Pen luopui puoluejohtajan paikasta kolme vuotta sitten ja Marine nousi hänen tilalleen. Aiemmin lähinnä maahanmuuttovastaisuudestaan tunnettu FN on ryhtynyt nostamaan esille myös muita kysymyksiä, kuten työttömyyttä, verotusta ja EU:n ongelmia. Puolueen viesti on uponnut otolliseen maaperään erityisesti Ranskan maaseudulla ja pikkukaupungeissa, joita talouskriisi ja perinteisten työpaikkojen katominen ovat kurittaneet.  

Vanhemmalla Le Penillä on edelleen kiivaat kannattajansa FN:ssä, mutta yleisen mielipiteen mukaan veteraanipoliitikosta on tullut kiviriippa puolueelle. Viikonloppuna Le Parisien -lehdessä julkaistussa mielipidekyselyssä 83 prosenttia vastaajista piti häntä rasistina ja 87 prosenttia oli sitä mieltä, että hänen olisi aika vetäytyä kokonaan politiikasta.  

Molemmat voittavat?  

Osa asiantuntijoista arvioi, että perheriita saattaa lopulta pelata molempien Le Penien pussiin. Kohu on nostanut vanhemman Le Penin jälleen otsikoihin, joissa rääväsuinen patriarkka viihtyy. Toisaalta Marine Le Penille kohu on antanut mahdollisuuden esiintyä voimakkaana puoluejohtajana ja vakuutella äänestäjiä FN:n muuttuneesta linjasta.  

FN hyötyy eniten Ranskan perinteisten suurten puolueiden kompuroinnista. Sosialistipresidentti Francois Hollanden suosio matelee historiallisen alhaalla, kun taas keskustaoikeistolaista ex-presidenttiä Nicolas Sarkozya vastaan on esitetty syytöksiä väärinkäytöksistä vaalikampanjassa.  

– Kun asiat ovat tällä tolalla, ihmiset kuuntelevat Marine Le Peniä. Hän kulkee voitosta voittoon, sanoi Jean-Daniel Levy gallupyritys Harris Interactivesta uutistoimisto Reutersille.  

Eurovaalimenestyksestä huolimatta FN:n nykyistä poliittista vaikutusvaltaa Ranskassa ei kuitenkaan pidä liioitella: Ranskan 577-jäsenisessä parlamentin alahuoneessa puolueella on vain kaksi edustajaa.

Lue myös:

    Uusimmat