Mainos

Ranskan ja Kiinan välit lämpenevät

Kiina saa voimakasta tukea Ranskalta.

Ranska on puhunut EU:n Kiinan vastaisen aseidenvientikiellon purkamisen puolesta. Samalla Ranskan presidentti Jacques Chirac tuomitsee selvin sanoin Taiwanin aikeet kysyä kansalaisten mielipidettä Taiwanin suhteesta Kiinaan maaliskuun presidentinvaalien yhteydessä. Ranskan mukaan kansanäänestys häiritsee vakiintunutta tilannetta ja on siksi vaarallinen.

Presidentti Chirac on puhunut Kiinan presidentin Hu Jintaon Ranskan-vierailun kunniaksi järjestetyillä juhlaillallisilla Pariisissa.

Pariisi isännöi Kiinan presidentin vierailua näyttävästi. Eiffel-torni valaistiin punaisin valoin Kiinan presidentin kunniaksi. Viikonloppuna Pariisissa järjestettiin näyttävä paraati kiinalaisen uuden vuoden merkeissä. Hu Jintao on saanut astelle punaista mattoa, minne on mennytkin.

Ilman soraääniä vierailu ei kuitenkaan suju. Presidentti Hu puhuu tänään parlamentissa ja muutamat valtiopäivämiehet ovat uhanneet boikotoida puhetta Kiinan ihmisoikeustilanteen takia.

Illallispuheessaan presidentti Chirac otti ihmisoikeuskysymyksen esiin sanoen, että modernin yhteiskunnan kehittämisen edellytyksenä on ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja tiedän tämän olevan yksi tärkeimmistä prioriteeteistä Kiinassa.

(MTV3-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.