Mainos

Ranskan hallitus aloittaa talouskriisissä

Ranskan uusi hallitus aloittaa tällä viikolla keskellä talouskriisiä. Puolentoista vuoden päästä pidettäviin presidentinvaaleihin valmistautuvien presidentti Nicolas Sarkozyn ja pääministeri Francois Fillonin välille odotetaan ankaraa valtataistelua.

Tähän asti presidentti Sarkozy on tulkinnut perustuslakia niin, että kaikki valta kuuluu hänelle. Tästä lähtien hänen on kuitenkin kuunneltava aiempaa enemmän sekä pääministeriä että kansalliskokousta. Supersuositun Fillonin piti väistyä, mutta Sarkozyn omat kansanedustajat vaativat Fillonille jatkoa, ja presidentti joutui antamaan periksi.

Jäljellä olevat puolitoista vuotta ennen presidentinvaaleja ovat ankaraa valtataistelua, sillä Fillonin kansansuosio on paljon Sarkozyn suosiota suurempi, ja häntä katsotaan jo mahdollisena presidenttiehdokkaana.

Sen sijaan G20-puheenjohtajuus pysyy kunnianhimoisen Sarkozyn ohella hyvissä käsissä, sillä valtiovarainministerinä jatkaa kansainvälisesti arvostettu Christine Lagarde. Lagarde oli ehdolla myös ulkoministeriksi, mutta tässä talouskriisitilanteessa Ranska katsoi parhaaksi pitää pätevimmän talousasioiden johdossa.

Uudessa hallituksessa on peräti kymmenen ministeriä vähemmän kuin edellisessä. Sarkozy lupasi muutosta, mutta opposition mielestä hallitus muistuttaa liikaa edellistä hallitusta.

Koko Ranskan hallitus erosi toissapäivänä.

Katso Helena Petäistön juttu:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.