Mainos

Ranskan burka-kielto etenee

Ranskassa parlamentin alahuone on hyväksynyt selvällä enemmistöllä lakiesityksen, joka kieltää kasvot peittävien islamilaisten huntujen käytön julkisilla paikoilla. Mielipidekyselyiden mukaan myös suurin osa ranskalaisista on kannattanut kieltoa.

Jotta huntukielto astuisi voimaan, esitys tarvitsee vielä parlamentin ylähuoneen hyväksynnän. Ylähuone äänestää laista syyskuussa. Sitten huntukielto menee vielä perustuslakituomioistuimeen, sillä lain arvostelijat ovat epäilleet sen olevan perustuslain vastainen.

Lakiesitys mahdollistaisi huntuja käyttävien naisten sakottamisen. Vielä rankemmin laki rankaisisi miehiä, jotka pakottavat vaimonsa tai tyttärensä käyttämään huntua. Arvostelijoiden mukaan kieltoa on vaikea valvoa ja sen vaikutukset jäisivät vähäisiksi. Ranskan viidestä miljoonasta muslimista arviolta vain vajaat 2000 käyttää kokoburkaa tai kasvot osittain peittävää niqabia.

Samanlainen laki on vireillä myös Belgiassa ja Espanjassa. Ranskassa kysymys on erityisen herkkä, sillä maassa asuu Euroopan suurin muslimivähemmistö.

(MTV3 - STT - AFP)

Katso Helena Petäistön raportti

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.