Ranskan budjettivaje nousee yli rajan

Ranska on virallisesti myöntänyt EU:lle, että maan kuluvan vuoden budjettivaje nousee yli kolmen prosentin rajan.

Ranskan valtiovarainministeri Francis Mer tapasi ennen eilisillan euromaiden valtiovarainministereiden kokousta EU:n talouskomissaarin Pedro Solbesin ja selosti hänelle Ranskan vajetilannetta. Merin mukaan Ranskan budjettialijäämä nousee tänä vuonna 3,4 prosenttiin bruttokansantuotteesta, mutta lupasi, että vaje painuu ensi vuonna alle kolmen prosentin rajan.

EU:n vakaus- ja kasvusopimuksen mukaan kolmen prosentin budjettivajerajan rikkovat maat joutuvat unionin erityistarkkailuun. Kurinpitomenettelyn viimeisenä keinona on bruttokansantuotteen mukaan määräytyvä uhkasakko, joka Ranskan tapauksessa olisi miljoonien eurojen suuruinen.

Ranskan joutumista eritystoimien kohteeksi pidettiin eilisiltaisen euroryhmän ministerien kokouksen jälkeen varsin todennäköisenä. -Ranska vaje oli kolme prosenttia vuonna 2002 ja tänä vuonna mahdollisesti 3,4 prosenttia, joten meidän täytyy turvautua liiallisten alijäämien menettelyyn, Belgian valtiovarainministeri Didier Reynders sanoi kokouksen jälkeen.

Vielä viime syksynä Ranska arvioi tämän vuoden budjettivajeekseen 2,6 prosenttia, mutta muun muassa Irakin sodanuhan aiheuttama taloudellinen epävarmuus on pakottanut maan tarkistamaan vaje-ennustettaan.

Rajan yli jo viime vuonna?

Ranska saattaa joutua EU:n kurinpitotoimien kohteeksi jo varsin pian, sillä maan viime vuoden budjettialijäämä saattaa sekin nousta yli kolmen prosentin. Ranskan mukaan budjettivaje nousi viime vuonna tasan kolmeen prosenttiin, mikä ei maan mukaan vielä riitä kurinpitotoimien käynnistämiseen.

Ranskan viime vuoden budjettilukemat ovat parhaillaan EU:n tilastolaitoksen Eurostatin tutkittavina. Eurostat julkistaa arvionsa tulokset maaliskuun puolivälissä.

Ranskan valtiollinen tilastolaitos INSEE arvioi eilen, että Ranskan viime vuoden alijäämä saattaa nousta tarkemmassa tarkastelussa 3,1 prosenttiin. Tällöin Ranska ei voisi enää välttää EU:n erityistoimia, joiden kohteeksi sitä ennen ovat jo joutuneet Saksa ja Portugali.

EU:n vakaus- ja kasvusopimus solmittiin vuonna 1997 varmistamaan, että euroalueen maat noudattavat kurinalaista talouspolitiikkaa.

Veronalennuksista pidetään kiinni

Ranskan presidentti Jacques Chirac puolusteli eilen pääministeri Jean-Pierre Raffarinin hallituksen talouspolitiikkaa. Raffarin on pyrkinyt veronalennuksilla vauhdittamaan talouskasvua. Politiikan mielekkyys on ulkomailla kyseenalaistettu Ranskan suurten budjettivajeiden takia.

Ranskan johdon tavoitteena on leikata tulo- ja yritysveroa kolmanneksella vuoteen 2007 mennessä. Pääministeri Raffarin on toistuvasti luvannut, että tavoitteista pidetään kiinni rajuista vajeluvuista huolimatta.

Ranskan eilen julkistetut tammikuun vajelukemat herättivät maassa kriittisiä puheenvuoroja talouspolitiikan järkevyydestä. Valtiontalouden alijäämä oli tammikuussa yli 50 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Ranskan senaatin talouskomitean puheenjohtaja Jean Arthuis yltyi arvioimaan, että Ranskan tämänvuotinen budjettivaje saattaa tammikuun lukujen perusteella nousta jopa neljään prosenttiin bruttokansantuotteesta.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat