Ranskan anoreksialailla vähäiset vaikutukset – "Suomessa vaatimukset terveempiä"

Euroopassa säädetyt, mallien liiallista laihtumista estämään tarkoitetut lait tuskin muuttavat asenteita kansainvälisillä catwalkeilla kovin nopeasti, arvioivat suomalaiset muoti- ja mallialan ammattilaiset.  

Kun huipputoimistot saapuvat etsimään malleja Suomesta, ensimmäiseksi kaivetaan yhä esiin mittanauha, sanovat mallialan pitkän linjan yrittäjät Marjo Sjöroos ja Merja Kupiainen-Groundstroem.  

– Kun suuret kansainväliset muotimaat, Italia ja Ranska käyvät toimistolla, he poikkeuksetta sanovat, että tytöt ovat vähän isoja. Harva suomalaisista on luontaisesti sen kokoinen kuin kansainvälisesti vaaditaan, Kupiainen-Groundstroem sanoo.   

– Toivottu lantiomitta ei ole enää ollut edes se 90 vaan pikemmin 88, 87, se alkaa olla siinä koossa, että harva siihen pystyy.  

Myös Sjöroosin kokemuksen mukaan kansainvälisillä mallimarkkinoilla vaaditaan "todella hoikkaa" olemusta.  

– Aivan hiljattain milanolainen toimisto etsi malleja Suomesta ja kyllä he mittasivat hyvin tarkkaan lantion. Yhdellä tytöllä se oli 93, ja sanottiin, että kolme senttiä pitää saada pois, ennen kuin mahdollisuudet avautuvat.

"Eikö kuolemakaan havahduta?"

Ranskan parlamentti hyväksyi eilen lain, joka kieltää liian laihojen mallien käytön. Lakia rikkovia mallitoimistoja uhkaa jopa 75 000 euron sakko tai puoli vuotta vankeutta. Samankaltaisia lakeja on voimassa jo ainakin Italiassa, Espanjassa ja Israelissa.  

Vaikutukset ovat jääneet pieniksi, suomalaisammattilaiset sanovat. Lakimuutokset ovat Kupiainen-Groundstroem ja Sjöroosin mukaan tervetulleita, mutta muotimaailman tulisi havahtua huolehtimaan malliensa terveydestä ilman sakkopelotteitakin.  

– Anoreksia on aiheuttanut jo niin monta kuolemaa, jos sekään ei herätä kansainvälisiä markkinoita, niin ihmettelen suuresti, Sjöroos sanoo.  

Suomessa vaatimukset ovat Kupiainen-Groundstroemin ja Sjöroosin mukaan terveemmällä pohjalla. Asiakkaat usein jopa pyytävät suoraan, ettei toimisto lähetä "liian laihaa" mallia, Sjöroos sanoo.  

Kupiainen-Groundstroemin mukaan moni malli, joka ei nykyvaatimuksilla kelpaa Pariisin tai Milanon catwalkeille, työllistyy hyvin näytöksiin ja kuvauksiin Suomessa.   

– Kyllähän pitää ymmärtää, että vaikka mallialalla kropan on oltava hyvässä kunnossa ja on oltava kiinteä, niin ei se tarkoita, että pitää olla ylilaiha, hän sanoo.  

Lue myös:

    Uusimmat