Ranskan ammattiliitot vaativat työlakia kumoon pääsiäiseen mennessä

Opiskelija- ja ammattijärjestöt eivät aio antaa periksi työlakia koskevassa kiistassa ennen kuin koko laki on saatu kumottua, ilmoittavat maan ammattiliitot.

Ranskan ammattiliitot ovat antaneet presidentti Jacques Chiracille aikaa huhtikuun puoliväliin kumota kiistanalainen työlaki. Liitot uhkasivat uusilla suurmielenosoituksilla, jos niiden vaatimukseen ei reagoida pääsiäismaanantaihin mennessä.

12 liittoa hioi yhteistä strategiaansa ennen tapaamisia hallitsevan keskustaoikeistolaisen UMP-puolueen edustajien kanssa.

Ammattiliitot saivat pontta vaatimuksilleen eilen järjestetyistä mielenosoituksista, joihin poliisin mukaan osallistui eri puolilla Ranskaa yli miljoona ihmistä. Järjestäjät ovat puhuneet kolmesta miljoonasta osallistujasta.

- Me emme todellakaan aio antaa periksi, CGT-liiton johtaja Bernard Thibault sanoi Europe 1 -radiolle. Hänen mukaansa liitot ja opiskelijat eivät luovuta ennen kuin koko laki on saatu kumottua.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet osissa Ranskaa myös tänään. Sadat opiskelijat pystyttivät omatekoisia esteitä teille Poitiersin ja Rennesin kaupungeissa aiheuttaen useiden kilometrien mittaisia liikennetukoksia.

Laki lepää yhä

Presidentti Jacques Chirac hyväksyi viime viikon lopulla työlain. Samalla hän kuitenkin lykkäsi sen voimaantuloa odottamaan uutta lakia, joka lieventäisi alkuperäisen vaikutuksia.

Presidentin ehdotuksen mukaan työnantaja saisi irtisanoa alle 26-vuotiaan työntekijän vuoden mittaisen koeajan aikana, kun alkuperäisessä laissa koeaika on kaksi vuotta. Chiracin ehdotuksen mukaan työnantajan olisi kuitenkin ilmoitettava irtisanomisen syy.

Työlakia koskeva kiista on jatkunut kuukausia, ja ranskalainen lehdistö pohdiskelee jo pääministeri Dominique de Villepinin mahdollisuuksia selvitä kriisistä. L'Express-lehden tällä viikolla julkaiseman mielipidemittauksen mukaan 45 prosenttia ranskalaisista katsoo, että Villepinin tulisi erota.

Merkkinä vallan painopisteen siirtymisestä hallituksessa uuden lain valmistelu on siirretty Villepiniltä tämän vaikutusvaltaiselle kilpailijalle, sisäministeri Nicolas Sarkozylle.

Eiliset suurmielenosoitukset sujuivat pääosin rauhallisesti, mutta niiden päätteeksi kahinoitiin muun muassa Pariisissa ja Lillessä. Kaikkiaan poliisi pidätti vajaat 400 ihmistä.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

(4.4.2006)

(3.4.2006)

Lue myös:

    Uusimmat