Mainos

Ranskan äänestysvilkkaus jäämässä pieneksi

Äänestysvilkkaus Ranskan parlamenttivaaleissa on jäämässä viime vaaleja vähäisemmäksi. Suomen aikaa kello 13:een mennessä uurnilla oli käynyt arviolta 20,3 prosenttia äänioikeutetuista, kun edellisissä vaaleissa vuonna 1997 samaan ajankohtaan mennessä äänensä oli antanut noin 24,1 prosenttia.

Äänestysinto on kuitenkin niukassa nousussa viime viikonlopun ensimmäiseen kierrokseen verrattuna, jolloin kello 13 mennessä äänestämässä oli käynyt 19,7 prosenttia ranskalaisista.

Presidentti Jacques Chiracin RPR-puolueen johtama keskusta-oikeisto on mielipidetiedustelujen mukaan ottamassa vaaleissa voiton. Keskusta-oikeisto voi saada jopa 440 paikkaa maan 577-paikkaisessa parlamentissa. Vasemmisto sen sijaan on vaikeuksissa, varsinkin kun äänestysprosentin odotetaan jäävän jälleen alhaiseksi. Syyksi epäillään vaaliväsymystä: kyseessä on jo neljäs kerta kahden kuukauden sisällä, kun ranskalaisia kutsutaan uurnille.

Äärioikeiston ei odoteta keräävän yhtä suurta suosiota kuin Jean-Marie Le Pen yllättäen sai huhti-toukokuun presidentinvaaleissa, vaan Le Penin Kansallisen rintaman uskotaan jäävän kokonaan ilman paikkoja parlamentin alahuoneessa.

Äänestyspaikkojen ovet sulkeutuvat Ranskan suurkaupungeissa kello 21 Suomen aikaa ja muualla maassa kahta tuntia aiemmin. Ensimmäisten tulosennusteiden odotetaan valmistuvan lähes välittömästi äänestyksen päättymisen jälkeen.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.