Ranskalta ydinvoimaloita Arabiemiraatteihin

Iranin haluttomuus pysäyttää kiistanalainen ydinohjelmansa vaatii kovempia kansainvälisiä toimia, sanoo Ranskan presidentti Sarkozy.

Presidentti Nicolas Sarkozy vahvistaa, että Ranska on solmimassa sopimuksen ydinvoimayhteistyöstä Arabiemiraattien kanssa. Uutiskanava al-Jazeera kertoi, että ranskalaiset ydinvoimayhtiöt haluavat rakentaa maahan mahdollisesti jopa kaksi ydinvoimalaa.

- Vierailuni Arabiemiraatteihin antaa mahdollisuuden allekirjoittaa sopimuksen ydinvoiman rauhanomaisesta hyödyntämisestä, Sarkozy sanoi Lähi-idän kiertomatkansa alla arabiankielisen al-Hayat-lehden haastattelussa.

- Olen usein sanonut, että islamilaisella maailmalla on yhtäläinen oikeus kuin muillakin käyttää ydinvoimaa energiantarpeidensa tyydyttämiseen, hän sanoi.

Al-Jazeeran mukaan ranskalaiset ydinvoimayhtiöt Areva, Total ja Suez ovat valmiita rakentamaan kaksi kolmannen sukupolven ydinvoimalaa Arabiemiraatteihin.

Sarkozy: Irania painostettava voimakkaammin

Samassa lehtihaastattelussa Sarkozy sanoi, että kansainvälisen yhteisön on lisättävä painostustaan Irania kohtaan jotta maa saadaan luopumaan kiistanalaisesta ydinohjelmastaan.

- Iran kieltäytyy sinnikkäästi kansainvälisistä velvoitteistaan, joten me haluamme jatkaa kansainvälistä painostusta YK:n turvallisuusneuvoston ja EU:n kautta kunnes maa täyttää kaikki velvollisuutensa eli keskeyttää kiistanalaiset toimensa ja antaa IAEA:n vaatimat takeet, hän sanoi.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti tänään, että Iran antaa selvitykset lopuistakin kiistakysymyksistä kuukauden sisällä. Järjestön johtaja Mohamed ElBaradei päätti neuvottelumatkansa Teheraniin viikonvaihteessa.

Sarkozy aloitti kiertomatkansa Saudi-Arabiasta, mistä hän jatkaa vielä Qatariin ja Arabiemiraatteihin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat