Mainos

Ranskalta ydinvoimaloita Arabiemiraatteihin

Iranin haluttomuus pysäyttää kiistanalainen ydinohjelmansa vaatii kovempia kansainvälisiä toimia, sanoo Ranskan presidentti Sarkozy.

Presidentti Nicolas Sarkozy vahvistaa, että Ranska on solmimassa sopimuksen ydinvoimayhteistyöstä Arabiemiraattien kanssa. Uutiskanava al-Jazeera kertoi, että ranskalaiset ydinvoimayhtiöt haluavat rakentaa maahan mahdollisesti jopa kaksi ydinvoimalaa.

- Vierailuni Arabiemiraatteihin antaa mahdollisuuden allekirjoittaa sopimuksen ydinvoiman rauhanomaisesta hyödyntämisestä, Sarkozy sanoi Lähi-idän kiertomatkansa alla arabiankielisen al-Hayat-lehden haastattelussa.

- Olen usein sanonut, että islamilaisella maailmalla on yhtäläinen oikeus kuin muillakin käyttää ydinvoimaa energiantarpeidensa tyydyttämiseen, hän sanoi.

Al-Jazeeran mukaan ranskalaiset ydinvoimayhtiöt Areva, Total ja Suez ovat valmiita rakentamaan kaksi kolmannen sukupolven ydinvoimalaa Arabiemiraatteihin.

Sarkozy: Irania painostettava voimakkaammin

Samassa lehtihaastattelussa Sarkozy sanoi, että kansainvälisen yhteisön on lisättävä painostustaan Irania kohtaan jotta maa saadaan luopumaan kiistanalaisesta ydinohjelmastaan.

- Iran kieltäytyy sinnikkäästi kansainvälisistä velvoitteistaan, joten me haluamme jatkaa kansainvälistä painostusta YK:n turvallisuusneuvoston ja EU:n kautta kunnes maa täyttää kaikki velvollisuutensa eli keskeyttää kiistanalaiset toimensa ja antaa IAEA:n vaatimat takeet, hän sanoi.

Kansainvälinen atomienergiajärjestö IAEA ilmoitti tänään, että Iran antaa selvitykset lopuistakin kiistakysymyksistä kuukauden sisällä. Järjestön johtaja Mohamed ElBaradei päätti neuvottelumatkansa Teheraniin viikonvaihteessa.

Sarkozy aloitti kiertomatkansa Saudi-Arabiasta, mistä hän jatkaa vielä Qatariin ja Arabiemiraatteihin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.