Mainos

Ranskalaispalomiehet hypnotisoivat onnettomuuden uhreja

Ranskalaispaloasemalla on testattu hypnoosin rauhoittavaa tehoa pelastustilanteissa.

120 palomiestä on koulutettu antamaan hoitoa hypnoosimenetelmillä Haguenaun paloasemalla Itä-Ranskassa. Hypnotisointia käytetään esimerkiksi raunioihin tai onnettomuusautoon jumiin jääneiden uhrien rauhoittamiseksi.

Myös astmakohtauksen saanutta voidaan rauhoittaa hypnoottisilla menetelmillä.

Ideana on, että hypnoosi täydentää perinteistä pelastustyötä.

– Voidaan käyttää sanoja, eleitä tai hengitysohjeita, jotka auttavat kivun ja ahdistuksen lievittämisessä, mutta luonnollisesti nämä keinot eivät korvaa perinteistä ensiapua, sanoo paloaseman hypnoosikouluttaja ja sairaanhoitaja Cecile Colas-Nguyen.

Hypnoosiin keskittyvät palomiehet puhuvat rauhallisella äänellä ja välttävät negatiivisia sanoja. Kivun sijaan keskitytään uhrin hyvinvointiin.

– Sillä aikaa kun kollegani pitävät huolta turvallisuudestasi, vie sinun mielesi sinut ja koko kehosi laskettelurinteille, sanoo hypnoosia harjoitteleva palomies uhrille, joka on kertonut pitävänsä talvilajeista.

Hypnoosi laajempaan käyttöön?

Haguenaun asema on ensimmäinen ranskalaispaloasema, joka käyttää hypnoosia.

Aseman johtava lääkäri toivoo, että tekniikka leviäisi koko Ranskaan. Metodi on kuitenkin ensin testattava tieteellisesti.

Ainakin kuuden kuukauden ajan palomiehet rekisteröivät uhrien verenpaineen sekä uhrien ilmaiseman kipujen määrän. Tuloksia verrataan niiden uhrien hoitoon, joille ei ole annettu hypnoottista hoitoa ensiavun lisäksi.

Hoitaja Colas-Nguyenin mukaan ensivaikutelma on, että hypnoosilla hoidetut ovat hyötyneet hoidosta.

– Kaikki hoidetut ovat sanoneet, että he menettivät ajantajun eli tilanne tuntui lyhyemmältä kuin se itse asiassa oli, sanoo Colas-Nguyen.

Ranskan sisäministeriö suhtautuu kokeiluun varovaisen optimistisesti.

– Tiedämme, että hypnoosi auttaa eikä se ole pelkkä placebo. Mutta tarvitaan koulutettuja ihmisiä ja se on ongelma, sillä palomiehet saavat vain lyhyen koulutuksen, sanoo ranskalaisviranomaisia neuvova palomies Stephane Donnadieu.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.