Mainos

Ranskalaislehti: Sibeliuksen arvo nousussa Ranskassa

Ranskalainen Le Monde de la Musique käsittelee lokakuun numerossaan laajasti Jean Sibeliuksen elämää ja

tuotantoa. Sibeliusta ei ole tähän asti kovinkaan arvostettu Ranskassa, mutta nyt hänen asemansa on vakiintumassa myös meillä, lehti arvioi. Ranskassa Sibelius hyväksytään yhdenvertaiseksi hänen muiden aikalaissäveltäjiensä kanssa. Le Monde de la Musique on yksi Ranskan arvostetuimmista musiikkiin erikoistuneista julkaisuista.

Aika on puhunut Sibeliuksen puolesta, sanoo musiikkitoimittaja Patrick Szersnovicz. Pariisin kaupunginorkesteri, l Orchestre de Paris soittaa kauden 1999-2000 aikana kaikki Sibeliuksen sinfoniat. Sarja alkoi syyskuun lopulla ja päättyy 24. toukokuuta. Suomalaiskapellimestarit Jukka-Pekka Saraste ja Leif Segerstam johtavat tämän vuoden puolella kumpikin yhden konserteista. Sibeliuksen muuta, pienimuotoisempaa tuotantoa kuullaan Pariisissa myös kauden aikana.

Syy siihen, ettei Sibeliuksen musiikkia ole aiemmin Ranskassa ymmärretty, on ettei hänen teoksiaan pidä analysoida perinteisten klassisten teosten tapaan, kirjoittaa musiikkitoimittaja Patrick Szersnovicz. Kirjoittaja kehottaakin kuulijoita luopumaan ennakkoluuloistaan, Sibeliuksen musiikki vaatii täyden huomion sillä ei ole vertailukohtaa ja sen maailma on aivan omanlaisensa. Samassa numerossa musiikkitieteilijä Marc Vignal esittelee Sibeliusta käsittelevää kirjallisuutta. Kirjoittajalta ilmestyy myös oma säveltäjästä kertova teos. Puhuttaessa Sibeliuksesta viitataan hyvin usein hänen pohjoiseen syntyperäänsä, metsien ja järvien Suomeen. Vähemmälle huomiolle jätetään säveltäjän teosten ainutlaatuisuus, kirjoittaa Vignal.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.