Mainos

Ranskalaiskokki haluaisi kieltää ruokaselfiet - mahdollista Suomessa?

Ranskalainen keittiömestari Alexandre Gauthier on tyystin kyllästynyt ravintolansa asiakkaisiin, jotka keskittyvät syönnin sijasta ruoka-annoksien valokuvaukseen ja kuvien jakamiseen.

- He ottavat kuvia ruoka-annoksista, ja laittavat ne Facebookiin tai Twitteriin, he kommentoivat niitä. Ja sitten, ruoka on kylmää, Alexandre Gauthier kertoo ongelmastaan The Guardianin artikkelissa.

Myös Suomessa tunnistetaan ilmiö, jossa annoksia kuvataan ja julkaistaan sosiaalisessa mediassa. Kuvaaminen on lisääntynyt, mutta suureksi ongelmaksi sitä ei nähdä.

- Mun mielestä on vaan tosi kiva, että meidän asiakkaat ottaa kuvia. Niitä on mukava pitkän työpäivän jälkeen katsoa itsekin, kun ihmiset on tägännyt mut usein niihin mukaan, ravintoloitsija ja keittiömestari Tomi Björk sanoo. 

- Jossain vaiheessa oli varmaan sellainen pelko kun tehtiin modernia molekyyligastronomiaa ja muita uusia juttuja, niin jossain ehkä pelättiin, että ne vuotaa johonkin, Björk kertoo. 

Yhteinen sopimus

Gauthier on yrittänyt ratkaista ongelmaa lisäämällä ravintolansa menuun valokuvauksen kieltävän kuvakkeen. 

- Haluaisin ihmisten elävän hetkessä. Twiitata voi etukäteen tai jälkikäteen, mutta välissä pitäisi pysähtyä ja syödä.

Suoraan lain mukaan kuvaamista ei Suomessa voi kieltää. Helsingin yliopiston viestintäoikeuden professori Päivi Korpisaaren mukaan ravintola voi kuitenkin, ranskalaisravintoloitsijan tavoin, itse määritellä annoksiin ja tiloihinsa kuvauskiellon.

- Näkisin tuon aika sopimisvapauden piiriin kuuluvana kysymyksenä. Tällöin tällaisesta pitäisi ilmoittaa jo silloin kun asiakas tulee ravintolaan. 

- Ravintola on kuitenkin ravintoloitsijan hallitsema tila. Hän voi päättää millä säännöillä sinne voi tulla ja asiakas voi päättää haluaako hän näillä säännöillä sinne tulla, Korpisaari sanoo. 

Ranskalainen Alexandre Gauthier kertoo, ettei hänkään halua kieltää kuvaamista kokonaan. 

- Minä vain ehdotan, että ruokailijat katkaisivat yhteytensä ja eläisivät hetkessä. Vaikka edes siksi hetkeksi mikä kuluu ateriasta nauttimiseen. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.