Ranskalaiset vastustivat lakolla talouspolitiikkaa

Työnseisauksilla vastustettiin suunnitelmia yksityistää valtion omistuksessa olevat rautatieyhtiö ja energiayhtiö.

Maanlaajuinen vastalauselakko halvaannutti tänään Ranskan liikenteen ja keskeytti työt monilla työpaikoilla.

Lakoilla puolustettiin työllisyyttä, työntekijöiden ostovoimaa ja julkista sektoria. Lakko oli ensimmäinen laaja vastalause konservatiivisen pääministerin Dominique de Villepinin hallituksen talouspolitiikkaa vastaan. Lähes kolme neljästä ranskalaisesta antoi tukensa lakolle.

Villepinin suosio on laskenut hallituksen neljän toimintakuukauden aikana. Ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1986 ammattiliitot esittivät yhteisen haasteen hallitukselle.

- Kuulen ranskalaisten viestin, vakuutti Villepin parlamentissa. Hän lupasi toimia työllisyyden ja ostovoiman parantamiseksi.

Lakot halvaannuttivat julkisen liikenteen osittain. Pariisissa kaaos jäi pelättyä pienemmäksi, koska osa busseista, junista ja metrovaunuista oli liikenteessä. Noin kolmannes rautatietyöläisistä ja opettajista sekä neljännes sähköalan työntekijöistä ja postityöntekijöistä osallistui työtaistelutoimiin. Lakko johti lentojen peruutuksiin ja viivästyksiin lentokentillä.

Kaikkiaan yli miljoona ihmistä osallistui päivän aikana mielenosoituksiin. Suurimpaan, Pariisin keskustassa järjestettyyn mielenosoitukseen osallistui arviolta 150 000 ihmistä.

Korsikan Ajaccion satamassa poliisin ja mielenosoittajien välille syntyi yhteenottoja. Mielenosoittajat vastustavat suunnitelmia yksityistää valtion omistama lauttayhtiö.

Työnseisausten järjestäjät vastustavat erityisesti pääministeri Dominique de Villepinin suunnitelmia yksityistää valtiollinen rautatieyhtiö SNCF ja niin ikään valtion omistuksessa oleva energiayhtiö EDF.

(MTV3-STT-DPA-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat