Mainos

Ranskalaiset penseitä Turkin EU-jäsenyydelle

Turkin liittymistä Euroopan unioniin vastustaa tuoreessa mielipidekyselyssä yli 60 prosenttia kansalaisista. Presidentti Chirac on luvannut järjestää asiasta tulevaisuudessa kansanäänestyksen.

Vain yksi neljästä ranskalaisesta kannattaa Turkin ottamista jäseneksi Euroopan unioniin, selviää tuoreesta mielipidekyselystä. BVA-tutkimuslaitoksen tekemässä kyselyssä 61 prosenttia vastusti Turkin hyväksymistä EU:hun. Vain 26 prosenttia oli Turkin jäsenyyden kannalla ja 13 prosenttia ei kertonut kantaansa.

Sen sijaan ranskalaiset näyttävät kyselyn mukaan olevan hyväksymässä EU:n uuden perustuslain, josta pidetään kansanäänestys ensi vuonna. Perustuslakia kertoi kyselyssä tukevansa 45 prosenttia ja vastustavansa 28 prosenttia. Kantaansa ei ilmoittanut 27 prosenttia kyselyyn vastanneista. Mielipidekyselyyn osallistui yli tuhat ranskalaista.

Presidentti Jacques Chirac on ilmoittanut, että Ranskassa järjestetään kansanäänestys Turkin hyväksymisestä EU:hun, jos EU pääsee sopimukseen Turkin jäsenyydestä.

EU:n komissio on suosittanut jäsenyysneuvottelujen aloittamista Turkin kanssa ensi vuonna. Lopullinen päätös neuvottelujen aloittamisesta tehdään EU:n huippukokouksessa joulukuussa. Mahdollisten jäsenyysneuvottelujen Turkin kanssa uskotaan kestävän ehkä yli kymmenenkin vuotta.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.