Ranskalaisasiantuntija: Uudet EU-johtajat koetuksella

Ranskalaisasiantuntijan mukaan aika Lissabonin sopimuksen voimaan astumisen jälkeen on ollut hankalaa ja täynnä pettymyksiä. EU:n toimintakyvyn piti vahvistua, kun Lissabonin sopimus saatiin vihdoin voimaan joulukuun alussa. Arvostetun Fondation Schuman -tutkimuslaitoksen johtaja Jean-Dominique Giuliani arvioi, että toisin on kuitenkin käynyt.

Lisäksi kulisseissa käydään kovaa valtataistelua.

EU meni Kööpenhaminan ilmastokokoukseen muille mallia näyttäen, mutta huomasikin jäävänsä paitsioon, kun Yhdysvallat neuvotteli nousevien talousmahtien Kiinan, Intian ja Brasilian kanssa.

Fondation Schuman -tutkimuslaitoksen johtajan Jean-Dominique Giulianinmielestä EU:n sisällä sen omat värittömät johtajavalinnat osoittivat, etteivät sen suuret jäsenmaat halua luovuttaa valtaansa EU:lle.

- On aika omituista valita kokematon britti varsinkin, kun Britannia vastustaa EU:n yhteistä ulkopolitiikkaa. Kyse on poliittisesta tahdosta. Tärkeintä on, että Ashtonille ja Van Rompuyille annetaan tarpeelliset työvälineet eikä heidän työtään estetä. Epäilen kuitenkin jäsenmaiden halua siihen, sanoo Giuliani.

Haitin maanjäristyksen jälkeen EU:n uusi ulkoministeri Catherine Ashton sai pyyhkeitä hitaudesta ja näkymättömyydestä, ja Ashton itse syytti suuria jäsenmaita siitä, ettei hän saa ääntään kuuluviin. Hiljaa pysytellyt uusi presidentti Herman Van Rompuy puolestaan odottaa hetkeään helmikuulle kokoon kutsumassaan taloushuippukokouksessa.

- Van Rompuy ehdottaa helmikuussa EU:lle taloushallintoa, jotta kriisistä päästäisiin ulos mahdollisimman hyvin. Siinä häntä testataan ensimmäistä kertaa, sanoo Giuliani.

Kiertävää puheenjohtajuutta vetävä Espanja on puolestaan pitänyt kovaa ääntä luovuttamatta tuumaakaan valtaa uudelle presidentille.

- Espanjan hallitus on taloudellisissa ja poliittisissa vaikeuksissa ja haluaa näyttää äänestäjille, että se johtaa Eurooppaa, arvioi Fondation Schuman -tutkimuslaitoksen johtajan Jean-Dominique Giuliani.

Asioiden hoitamista vaikeuttaa myös se, ettei uusi komissio pääse vieläkään aloittamaan työtään ennen kuin jo yhden komissaarin kaatanut EU-parlamentti vihdoin hyväksyy sen.

Katso Helena Petäistön juttu Pariisista (Kymmenen uutiset 29.1.2010)

Lue myös:

    Uusimmat