Mainos

Ranskalainen valmistaja testaa sikainfluenssarokotetta suomalaislapsilla

Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus on saanut tänään luvan rokotetutkimukselle Lääkelaitokselta. Rokotetutkimuskeskus ryhtyy testaamaan ranskalaisen lääkevalmistajan Sanofi Pasteurin kehittämää sikainfluenssarokotetta suomalaislapsilla pikaisella aikataululla.

Huomenna käynnistyvään rokotetutkimukseen rekrytoidaan yhteensä 700 lasta ja nuorta. Kokelaat ovat iältään puolesta vuodesta 17 ikävuoteen. Alle vuoden ikäisiä lapsia tutkimuksen rahoittaja haluaa rokotettavaksi nelisensataa.

Markkinat käyvät kuumina

Rokotteet toimitetaan 15 klinikalle eri puolille maata huomisen kuluessa. Hankkeella on kiire, koska useat eri lääkevalmistajat kilpailevat kuumilla markkinoilla. Yksinomaan Suomeen aiotaan tilata vuoden loppuun mennessä yli viisi miljoonaa annosta influenssarokotetta.

- Rokotteelle pyritään saamaan rekisteröinti EU:ssa mahdollisimman nopeasti. Käytännössä se tarkoittaa noin joulukuuhun mennessä. Ja sen jälkeen on kokonaan viranomaisten asia päättää, hankitaanko tätä rokotetta, Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen johtaja Timo Vesikari sanoo.

- Sikainfluenssarokotetta valmistaa viisi tai kuusi suurta rokotevalmistajaa, ja lisäksi Kiinassa on ilmeisesti myöskin tutkittavana rokotteita, Vesikari valottaa valmistajien tilannetta.

Vapaaehtoisia löytynyt helposti

Tutkijat ovat saaneet eri puolilta Suomea useita yhteydenottoja vapaaehtoisilta perheiltä.

- Meille on tullut spontaaneja yhteydenottoja rokotuksista kiinnostuneilta. Pyrimme ottamaan heihin nyt yhteyttä ja vahvistamaan heidän kiinnostuksensa, Vesikari kertoo.

- Rokote on hyvin samantapainen kuin influenssarokote yleensä, se on alun perin kasvatettu kananmunassa ja sen jälkeen hajotettu sikainfluenssavirus niin, että siihen ei jää elävää virusta jäljelle. Sen jälkeen on lisätty apuainetta. Tutkimuksessa haetaan sopivaa annossuhdetta viruksen antigeenin ja apuaineen välille.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.