Ranskalainen sipulikeitto 7.12.2001

Toim. Kati Nappa

Vieraana Ranskalaisen koulun ystävät ry:n puheenjohtaja Katharina Bäckman valmistamassa ranskalaista sipulikeittoa.Se on yksi suosituimmista ruuista, joita tarjotaan ja jota saa ostaa yhdistyksen joulumarkkinoilta. Tänä vuonna markkinat pidetään sunnuntaina 9.12.2001

Ranskalainen sipulikeitto 6-8 annosta


n. 800 g sipuleita (runsas litra ohuina viipaleina)
3 rkl voita
1 rkl öljyä
1 tl suolaa
1/4 tl sokeria
3 rkl vehnäjauhoja
runsas 2 l kiehuvaa tummaa lihalientä (kuutiosta tai fondista)
runsas 1dl kuivaa valkoviiniä
suolaa, mustapippuria
3 rkl konjakkia

Pinnalle tai erikseen tarjottavaksi:

paahdettuja ranskanleipäviipaleita tai leipäkuutioita
2 ½ - 4 dl raastettua emmentali- tai gruyérejuustoa

1. Kuori ja leikkaa sipulit ohuiksi viipaleiksi.
2. Sulata voi ja lisää öljy paksupohjaiseen isoon (n. 4 ½ l) kattilaan. Lisää sipulit ja kuullota kannen alla noin 15 minuuttia miedolla lämmöllä.
3. Ota kansi pois. Lisää sipulien joukkoon sokeri ja suola ja ja jatka kuullotusta 30-40 min. kunnes sipulit ovat saaneet tasaisen, syvän kullanruskean värin. Sekoita usein.
4. Ripottele jauhot kattilaan ja sekoittele 3 minuuttia. Kaada joukkoon kiehuva lihaliemi ja valkoviini. Keitä hiljalleen 30-40 minuuttia tai enemmänkin.
5. Mausta suolalla ja mustapippurilla ja juuri ennen tarjolle tuontia konjakilla.
6. Jaa keittoa ruokailijoiden määrän mukaan uunipellillä oleville kippomaisille lautasille. Nosta päälle paahdettu ranskanleipäviipale ja ripottele pinnalle juustoraastetta.
7. Nosta pelti uunin yläosaan (lähelle grillivastusta tai uunin kattoa) ja anna juuston gratinoitua muutama minuutti. Tarjoa heti. Voit tarjota höyryävän keiton ja leivän myös erikseen. Silloin jokainen voi lisätä keittolautaselleen haluamansa määrän paahdettuja leipäkuutioita ja juustoraastetta. Varsinkin isolle joukolle jälkimmäinen tapa on kätevämpi.

Lue myös:

    Uusimmat