Ranska valmistautuu huomisiin vaaleihin

Ranskassa valmistaudutaan huomisiin presidentinvaaleihin hengähdystauolla. Kampanjointi ja mielipidetiedustelut on kielletty äänestystä edeltävänä päivänä ja vaalipäivänä.

Vaalien ensimmäiselle kierrokselle osallistuu kaikkiaan kymmenen ehdokasta. Presidentti Nicolas Sarkozyn ja sosialistien ehdokkaan Francois Hollanden odotetaan selvittävän tiensä ratkaisevalle toiselle kierrokselle.

Aiemmin viikolla julkistettujen kyselyiden mukaan Hollande voittaa Sarkozyn jo ensimmäisellä kierroksella. Toinen kierros järjestetään 6. toukokuuta.

Vain äärivasemmiston johtaja Jean-Luc Mélenchonin nousu voi pienentää Hollanden kannatusta. Mélenchon taistelee äärioikeiston kanssa vaalien kolmannesta sijasta. Kansallismielisen oikeiston ehdokas on Marine Le Pen. Kaksikon yhteenlaskettu kannatus oli vaalien aattona 30 prosentin tietämissä.

Melenchonin ja Le Penin lisäksi kolmaskin ehdokas, keskustan Francois Bayrou, näyttää saavan kaksinumeroisen äänisaaliin. Sunnuntain jälkeen kodittomia ääniä on siis paljon.

Äänten hajoaminen huolestuttaa erityisesti altavastaajan asemaan joutunutta Sarkozya, joka ei voi luottaa äärioikeiston tukeen toisella kierroksella.

– Ääni Marine Le Penille auttaa Francois Hollandea, presidentti muistutti aiemmin.

Hyvinvoiva "kaviaarisosialisti" Hollande ei puolestaan kelpaa monelle äärivasemmiston kannattajalle.

Rajut puheet suosiossa

Talouskriisistä kärsivässä Ranskassa ääriehdokkaiden värikäs esiintyminen ja rajut puheet ovat purreet hyvin.

Kansalaisten vallankumousta julistava Melenchon verottaisi 360 000 euron yli menevät vuositulot ja rahoittaisi sillä 1 700 euron minimipalkan kaikille. Le Pen puolestaan supistaisi maahanmuuton kymmenesosaan nykyisestä ja palauttaisi frangin valuutaksi.

Erilaisista poliittisista lähtökohdista huolimatta kaksikko on jostain myös yhtä mieltä: EU:n ja pankkien valta on pahasta.

Molemmat myös vetäisivät Ranskan joukot viipymättä pois Afganistanista, ja Melenchon tekisi pesäeron koko Natoon.

Vaimot näkyivät kampanjassa

Ranskan presidentin puolisolla ei ole varsinaista virallista asemaa, mutta etenkin vaalikampanjoinnissa ehdokkaiden kumppaneilla on ollut erittäin tärkeä rooli. Nicolas Sarkozyn ja Francois Hollanden elämänkumppanit Carla Bruni ja Valerie Trierweiler ovatkin viime viikot esiintyneet tiiviisti ranskalaismediassa.

Bruni on pyrkinyt nimenomaan pehmentämään Sarkozyn elitististä ja ylimielistä imagoa. Ex-supermallista ja suihkuseurapiirikaunottaresta on muovattu, enemmän tai vähemmän uskottavasti, tavallista kotiäitiä, joka katselee saippuaoopperoita, huolehtii perheestään ja puolustaa miestään.

Trierweilerin roolitus on lähes päinvastainen. Hänen toivotaan tuovan hitusen eleganssia Hollanden julkisuuskuvaan, jota on pidetty turhankin kansanomaisena Ranskan presidentille. Hänen on suitsutettu auttaneen Hollandea pudottamaan painoaan ja omaksumaan valtionpäälle sopivaa käytöstä.

Sekä Hollanden että Sarkozyn yksityiselämän kuviot ovat olleet kauniisti sanottuna värikkäitä. Vuoden 2007 vaalikampanjassa Sarkozyn vaimo Cecilia oli tiiviisti mukana ja toimi myös miehensä neuvonantajana. Pari kuitenkin erosi vielä samana vuonna, minkä jälkeen kuvaan astui Bruni.

Samoissa vaaleissa Hollande esiintyi sosialistien presidenttiehdokkaan Segolene Royalin elämänkumppanina, vaikka tosiasiassa he olivat jo eronneet ja Hollandella oli suhde Trierweilerin kanssa. Royal puolestaan on edelleen puolueen voimahahmoja, ja jos Hollande voittaa vaalit, hän on todennäköisesti mukana hallituksessa.

(MTV3 - STT - AFP)

Lue myös:

    Uusimmat