Mainos

Ranska uhkaa kaataa Lockerbie-sopimuksen

Ranska uhkaa estää veto-oikeudellaan Libyan vastaisten pakotteiden purkamisen, elleivät ranskalaiseen UTA-lentoyhtiöön vuonna 1989 kohdistuneen pommi-iskun uhrien omaiset saa lisää korvauksia. Tilanteesta kertoivat nimettömänä pysyneet amerikkalaiset virkamieslähteet.

-Uhkaus on esitetty ja se on edelleen voimassa. Ranska yrittää saada paremman sopimuksen omille kansalaisilleen Pan Amin lennon uhrien omaisten hinnalla ja se on törkeää, virkamies kertoi.

-Kiristys on ruma sana, mutta sitä ranskalaiset nyt harjoittavat, toinen viranomainen sanoi.

Virkamieslähteet kertoivat Ranskan ulkoministerin Dominique de Villepinin kertoneen maansa kannasta keskiviikkona puhelimitse Yhdysvaltain ja Britannian ulkoministereille Colin Powelille ja Jack Straw'lle. Varsinkin Straw'n kanssa tunteiden kerrotaan kuumenneen.

Libya vahvisti eilen maksavansa yhteensä 2,4 miljardia euroa Lockerbien pommi-iskun uhrien omaisille, jotta YK:n turvallisuusneuvosto luopuisi pakotteistaan ja poistaisi maan terrorismia tukevien maiden luettelosta. Amerikkalaistietojen mukaan ranskalaiset diplomaatit kertoivat amerikkalaisille ja brittiläisille kollegoilleen, ettei Ranska aio hyväksyä kaavailtua sopimusta.

-Ranska ei aio taipua tässä asiassa, maan ulkoministeriön edustaja Cecile Pozzo di Borgo ilmoitti.

Libya ei ole koskaan myöntänyt UTA-iskua, mutta maksoi vuonna 1999 noin 30 miljoonaa euroa korvauksia uhrien omaisille.

(MTV3-AFP-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.