Mainos

Ranska tulee Turun kirjamessuille

3.-5.10. 2014 järjestettävillä Turun kirjamessuilla mennään Ranskaan kirjojen, keskustelujen, valokuvien, elokuvien, gastronomian ja näyttelyiden kautta.

Ranskalaisen kirjallisuuden kovia nimiä ovat venäläissyntyinen Andreï Makine, joka vieraili muutama vuosi sitten Helsingin kirjamessuillakin sekä Katherine Pancol, joka punoo lukuromaaneissaan yhteen sekavia perhesuhteita, ihmissuhdesotkuja ja mielikuvituksellisia sattumuksia. Hän on yksi Ranskan suosituimmista nykykirjailijoista, jonka ensimmäinen suomennettu teos oli Krokotiilin keltaiset silmät. Pancolin kirjoja on Suomessakin myyty yli 50 000 kappaletta. Uutuudessaan Mimmit Pancol on heittäytynyt vakavammaksi ja kirjoittaa siinä muun muassa naisista väkivaltaisten miesten armoilla.

Viihdettä älykkäästi

Ranskalaiset ovat hyviä kirjoittamaan viihdekirjallisuutta, joka ei ole pelkkää naiivia romanttista huokailua, deittailua, biletystä ja muotivinkkejä. Pancolin lisäksi fiksua hömppää kirjoittavat muun muassa Gregoire Delacourt ja Muriel Barbery. He kaikki tarkkailevat arkea ja ihmisiä terävällä katseella, kaikki ei ole aina sitä, miltä se ensisilmäyksellä näyttää. Delacourtin Katseenvangitsijoissa näyttelijä Scarlett Johansson saapuu nuoren kirjailijan Arthur Dreyfussin oven taakse - eikä elämä sen jälkeen enää palaa entiselleen. Valitettavasti Delacourt peruutti tulonsa Turkuun.

Syvällistä pohdiskelua

Andreï Makinen tavoin syvällisempää pohdiskelua tarjoaa Michèle Lesbre pienoisromaanissaan Punainen sohva, jossa päähenkilö matkustaa junalla halki Venäjän, etsii elämästään kadonnutta miestä, käy läpi muistojaan, ajan kulumista ja historian jättämiä jälkiä. Matkalla oleva nainen kokee käänteentekeviä kohtaamisia ja pitää yllä illuusiota paremmasta maailmasta. Punaisen sohvan tunnelma jää mieleen soimaan pitkäksi aikaa. Timo Torikan käännös on mitä kauneinta suomea. Ranskalaista taidekirjallisuutta (ja ylipäätään ranskalaista kirjallisuutta) käännetään suomeksi suppeasti. Tämä on ymmärrettävää, sillä kysynnän ja tarjonnan laki pätee myös kirjamarkkinoilla. Mutta onneksi pienkustantamot pitävät huolta siitä, että suomennettu maailmankirjallisuus on muutakin kuin eri maiden bestsellereitä.

Ja vähän Sastamalaa

Ranskan lisäksi Turussa tehdään tutuksi myös Sastamalaa, Vanhan kirjallisuuden päivistään ja Suomalaisen kirjan museo Pukstaavista tunnettu paikkakunta. Sastamalasta on kotoisin myös Mauri Kunnas, jonka vanhassa kotitalossa asuvat nykyisin Tatun ja Patun äiti ja isä, Aino Havukainen ja Sami Toivonen. He kaikki edustavat messuilla luonnollisesti Sastamalaa. Heti kun Turusta on selvitty, edessä on Frankfurt, jossa pieni Suomi nousee koko kirjamaailman valokeilaan.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.