Ranska torjuu USA:n pyynnön joukoista Irakiin

Ranska torjui tänään Yhdysvaltain pyrkimykset saada uusia maita lähettämään joukkojaan Irakiin. Ranskan mukaan kansainvälisiä joukkoja tulisi sen sijaan lähettää YK-mandaatilla. Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin kehotti Irakia miehittävää koalitiota siirtymään miehityksestä suvereenisuuden palauttamiseen Irakissa kiireellisesti. De Villepin esitti lausuntonsa Le Monde -lehden haastattelussa.

Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell teki eilen selväksi, ettei joukkojen lisääminen merkitse Yhdysvaltain määräysvallan horjuttamista. Ranska ja eräät muut maat sanovat, etteivät ne voi lähettää joukkojaan amerikkalaisten alaisuuteen.

Ranska, Venäjä ja Saksa ovat asettuneet vastustamaan Yhdysvaltain uutta päätöslauselmaesitystä. Niiden mukaan YK:lle tulisi antaa laajempi rooli Irakin tulevaisuudesta päätettäessä. Ne pyytävät Yhdysvaltoja esittelemään aikataulun miehityksen lopettamiseksi. Ranska vaatii lisäksi Irakiin kaavailtujen vaalien pitämistä tämän vuoden loppuun mennessä ja YK:n pääsihteerin erityisedustajan nimitettäväksi avustamaan Irakin uutta hallitusta. Irakin väliaikainen hallintoneuvosto tulisi Ranskan mielestä muuttaa väliaikaiseksi hallitukseksi.

Monet maat harkitsevat USA:n pyyntöä

Monet maat harkitsevat parhaillaan Yhdysvaltain pyyntöä avustaa Irakin vakauttamisessa ja jälleenrakennuksessa, mutta useat muut epäröivät edelleen YK-mandaatin puuttuessa. Yhdysvallat on aloittanut keskustelut monien YK:n jäsenmaiden kanssa lisäjoukkojen ja -resurssien saamiseksi Irakiin.

27 maata tukee ulkoministeriön edustajan Richard Boucherin mukaan Yhdysvaltain toimia Irakissa. Ne ovat jo luovuttaneet 22 000 miehen suuruiset joukot. Suurin osa näistä on Britanniasta. Myös mm. Australia, Puola, Tanska, Espanja, Honduras, El Salvador, Nicaragua ja Dominikaaninen tasavalta ovat lähettäneet joukkoja. Myös Serbia on tarjonnut joukkojaan "muuttaakseen maansa kansainvälistä kuvaa positiivisemmaksi". Turkissakin on keskusteltu asiasta. Japani lykkäsi äskettäin päätöstään 1000 miehen suuruisen joukko-osaston lähettämisestä. Boucherin mukaan 18 maata harkitsee joukkojen varustamista. Saksa on jo aiemmin torjunut joukkojen lähettämisen Irakiin. Myös arabimaat ovat hylänneet ajatuksen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat