Mainos

Ranska teurastaa lisää lampaita

Ranska ilmoitti tänään teurastavansa 30 000 lammasta lisää varotoimena suu- ja sorkkatautia vastaan.

Ranska teurastaa lisää lampaita. Teurastettavat eläimet ovat olleet kosketuksissa Britanniasta tuotujen eläinten kanssa. Glavany lupasi, että eläinten omistajille korvataan vahingot täysimääräisenä.

Ranska ilmoitti jo eilen teurastavansa 20 000 Britanniasta tuotua lammasta. Myös Hollanti ja Saksa ovat alkaneet teurastaa karjaa varmuuden vuoksi. Taudin kerrottiin keskiviikkona levinneen myös Pohjois-Irlantiin ja sen pelättiin olevan leviämässä edelleen Irlantiin.

Tänään Pohjois-Irlannissa eristettiin lähellä Irlannin rajaa sijaitseva tila, sen jälkeen kun yhdessä Britanniasta tilalle tuodussa lampaassa oli havaittu taudin oireita.
-Käsitykseni mukaan tauti on saapunut Pohjois-Irlantiin, kertoi Pohjois-Irlannin maatalousministeri Brid Rodgers. Rodgers muistutti kuitenkin, että lopullinen varmistus testituloksista puuttui illalla.

Lisää saastuneita tiloja

Brittiläiset viranomaiset ilmoittivat, että suu- ja sorkkatautia on löydetty neljältä uudelta tilalta Englannista ja Walesista. Uudet löydöt nostavat taudin saastuttamien tilojen yhteismääräksi 22. Kaksi tiloista sijaitsee Walesissa ja kaksi Englannissa. Niissä on yhteensä yli 2000 lammasta ja 250 nautaa. Viranomaiset arvioivat uusia tiloja löytyvän lisää. Sen jälkeen, kun ensimmäiset tiedot taudista saatiin, on jo 102 tilaa eristetty. Niistä 50 on kuitenkin todettu puhtaiksi.

Britannian hallitus määräsi tiistaina uusia toimenpiteitä taudin leviämisen estämiseksi. Niihin kuuluu muun muassa noin 50 000 markan suuruinen sakko sen varmistamiseksi, että ihmiset noudattavat maaseudun eristämistoimia, eivätkä liiku kielletyillä alueilla.

Saksassa viranomaiset odottavat levottomana tietoja taudin mahdollisesta leviämisestä maahan. Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa eristettiin kaksi maatilaa, joiden lampaissa oli teurastamisen jälkeen havaittu merkkejä sairaudesta. Viranomaiset pitävät epätodennäköisenä, että tauti pysyisi poissa Saksasta, jonne tuodaan brittiläistä karjaa. Tähänastiset testit ovat kuitenkin olleet negatiivisia.

Parlamenttivaalit vaarassa

Suu- ja sorkkatautiepidemia saattaa siirtää Britannian kevääksi odotettuja parlamenttivaaleja. Mielipidemittaukset lupaavat pääministeri Tony Blairin työväenpuolueelle suurta voittoa mahdollisesti huhti-toukokuussa pidettävissä vaaleissa. Vaalitaistelua on kuitenkin hankala käydä tautiepidemian ja karanteenien oloissa. Siksi pääministeri onkin halunnut taudin nopeaa taltuttamista. Joitakin urheilutapahtumia on jo jouduttu peruuttamaan. Maan armeija on myös valmiustilassa.

Sairastuneille sioille syötettiin kouluruokaa

Britanniassa suu- ja sorkkataudin alkulähteeksi epäillyn maatilan isäntä kertoo ruokkineensa sikojaan koululaisten ruuantähteillä.
-Sioilleni ei ole syötetty mitään, mitä ei olisi ollut lasten lautasilla. Jos syy tautiin löytyy ruuasta, on kyseessä todellinen ongelma, Bobby Waugh sanoi Times-lehdelle. Viranomaisten mukaan hänen Koillis-Englannissa sijaitseva sikalansa on todennäköinen alkulähde tautiepidemialle. Siat teurastettiin viime viikolla tartunnan paljastuttua.

Waugh kertoo hakeneensa ruuantähteitä suoraan kouluista. Hänen mukaansa lasten jättämä ruoka oli usein vielä lämmintä, kun se saapui hänen tilalleen. Kyseiselle sikatilalle on tuotu ruuantähteitä myös joistakin Newcastlen kaupungissa sijaitsevista ravintoloista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.