Ranska terrorisotaan rahalla ja järeämmillä aseilla

Peräti 3 000 henkeä on tällä hetkellä jatkuvan valvonnan alla Ranskassa. Tiukan budjetin aikaa elävässä Ranskassa terrorismintorjuntaan keskitetään myös tuntuvasti lisärahaa

Uudet suunnitelmat paljasti pääministeri Manuel Valls tänään, kaksi viikkoa Pariisin verilöylyn jälkeen. Seurattavien määrää on kasvatettu reippaasti, ja nyt aiotaan myös valvonnan tehoa lisätä.  Siihen tarvitaan kuitenkin uusia lakeja, jotka antavat poliisille uusia valtuuksia.

Verilöylyn tekijöiden puhelut pääsivät poliisin siivilän läpi siksi, että he käyttivät vaimojensa kännyköitä.  Ranskan laki ei anna lupaa lähipiirin puhelujen kuunteluun, joten lakia muutetaan siltä osin. Kohta myös terrorismista epäiltyjen henkilöiden vaimojen kännyköissä käytyjä keskusteluja kuunnellaan. 

Toinen lakimuutos koskee ajoneuvojen seurantaa.  Tuleva laki sallii sen, että terrorismista epäiltyjen autojen pohjaan voidaan asettaa nippeleitä, joiden kautta autojen liikkeitä voidaan seurata.

Poliisi saa myös paremmat ja tehokkaammat välineet taisteluunsa. Nykyiset luodinkestävät liivit ovat raskaat ja vanhanaikaiset; nyt ne uusitaan kevyemmillä ja paremmilla malleilla.  Myös kypärät uusitaan.  Tähän asti Ranskan poliisi on joutunut vastaamaan pistooleilla terroristien Kalashnikovien ja raskaiden hyökkäysaseiden tuleen. Nyt myös aseistusta uusitaan järeämpään suuntaan.  Osalla poliiseista ei ole aseita ollenkaan, siltäkin osalta tilannetta mietitään uudelleen.

Rahaa tarvitaan

Valls panee terrorismin vastaiseen taisteluun arsenaalin, joka tulee Ranskalle kalliiksi, mutta valinnanvaraa ei selvästi ole eikä kukaan aseta sitä kyseenalaiseksi. Ministeri lupasi, että eri tehtäviin palkataan yli 2800 henkeä seuraavan kolmen vuoden aikana.  Poliisivoimia vahvistetaan 1100 hengellä.  Muut tehtävät jaetaan sekä sisä- että oikeusministeriön kesken, avainasemassa tiedustelupalvelu ja ennaltaehkäisy.

Valls vannoi, ettei Ranskan nykyisistä budjetin tasapainoyrityksistä luovuta, vaan säästetään muualta.  

Terrorismista epäiltyjen seuranta on tästä lähtien mahdollista entistä tiiviimmin sekä fyysisesti että tietysti tietoliikenteen kautta.  Kyberterrorismi on merkittävä uhka, jonka kitkemiseen satsataan nyt paljon. Ilmiön laajuudesta kertoo se, että pelkästään tässä kuussa maan viranomaiset ovat paljastaneet 30 000 terrorismiin liittynyttä liikettä netissä. 

Pääministerin mukaan Ranska satsaa nyt elektronisen tiedonvaihdon valvonnassa sekä miehiin että aina vain uudempaan ja tehokkaampaan tekniikkaan.  Pääministeri painotti myös sitä, että nettipalvelujen suuret tarjoajat on saatava tiiviiseen yhteistyöhön viranomaisten kanssa, jotta terroristipropagandan levittäminen saadaan poistetuksi netistä.

Vankiloissa erityisjärjestelyjä

Varsinaiseksi terrorismin korkeakouluksihan on todettu vankilat.  Yhdessä vankilassa Fresnes'ssä Pariisin lähellä on ollut jo ennestään meneillään kokeilu, jossa terroristiteoista tuomitut on eristetty muista rikollisista.  Valssin mukaan tämä tapa on otettava käyttöön vankiloissa koko maassa.

Ranskan perustuslaki estää sen, ettei Syyriasta eikä muista kriisimaista maahan palaavien vierastaistelijoiden Ranskan kansallisuutta voida poistaa.  Vallsin mukaan asiaa pohditaan juuri perustetussa ryhmässä, jonka on määrä suositella toimenpiteitä puolen toista kuukauden sisällä.

Ryhmät erilaistuvat

Jatkuvasti saan itse kyselyjä siitä, uskaltaako Ranskaan enää tulla.  Samaa on toki kyselty aina Pariisin suurten attentaattien jalkeen, mutta totta on, että vuosien varrella terrorismin uhka on muuttunut  ja kasvanut radikaalisti.  Siirtomaamenneisyytensä ja Euroopan suurimman muslimiväestönsä ansiosta Ranskan poliisi on aina ollut hyvin soluttautunut arabimaiden terroristijärjestöihin ja on siten voinut estää tiettävästi kymmeniä iskuja Ranskan maaperällä. 

Syyrian sodan seurauksena tilanne on tullut kuitenkin entistä vaikeammaksi, kun uusia aiempaa pienempiä terroristiryhmittymiä on syntynyt.  Juuri tähän uuteen tilanteeseen Ranskan tänään julkistetut toimenpiteet pyrkivät vastaamaan. 

TOIMITTAJAN KOMMENTTI 

Poliisivoimien käytön lisääminen on näkynyt täällä selvästi jo hyvän aikaa.  Aina siitä lähtien kun Ranskan sotilaita on lähetetty Syyriaan ja Irakiin ovat aseisteut miehet olleet näkyvästi passissa lentokentillä ja muissa uhanalaisiksi katsotuissa paikoissa.  Charlie Hebdon verilöylyn jälkeen myös tiedotusvälineet ovat päässeet samanlaiseen suojeluun.  Kun menin editoimaan ensimmäistä verilöylyn jälkeistä juttuani tv-tuotantoyhtiöön Riemukaaren vieressä, ensimmäistä kertaa koskaan näin, että rakennuksen alaovelle oli määrätty aseistettu poliisi. Seuraavana iltana seisoi toisessa kerroksessa tuotantoyhtiön oven edessä hissin vieressä kaksi asemiestä lisää.  Tilanteessa ei ole mitään huvittavaa, mutta pakostakin tuli mieleen poliisivartio, jonka näin aikoinaan joka kerta kävellessäni tietyn asuinrakennuksen ohi Rue de l'Universitén varrella.  Talossa asui presidentti Francois Mitterrandin silloinen ruotsalainen tyttöystävä. Nyt taitaa painopiste olla hieman muualla...



Lue myös:

    Uusimmat