Ranska teki ensimmäisen ilmaiskun Isisiä vastaan – "kohde tuhoutui täysin"

Ranska teki perjantaina ensimmäisen ilmaiskun äärijärjestö Isisiä vastaan. Isku tehtiin järjestön logistiikka-asemaa vastaan Irakin koillisosassa.  

Presidentinkanslian mukaan iskun kohde tuhottiin täysin. Ranskasta tuli Yhdysvaltojen ohella toinen maa, joka on iskenyt ilmasta Isisiä vastaan.  

Jo aiemmin Ranskan ja Britannian koneet ovat tehneet valvontalentoja Irakin yllä.  

Irakin kurdijohtaja Masoud Barzani pyysi perjantaina kansainvälistä väliintuloa, jotta Isis ei saisi haltuunsa Syyrian pohjoisosassa olevaa kurdikaupunki Ayn al-Arabia (kurdin kielellä Kobani).  

-Vetoan kansainväliseen yhteisöön, jotta se käyttäisi kaikkia mahdollisia keinoja Kobanin suojelemiseksi, hän sanoi.  

Brittitaustainen Syrian Observatory for Human Rights -järjestö kertoi perjantaina, että Isis on ottanut haltuunsa lisää kyliä Kobanin ympäriltä. Kaupunkia puolustavien joukkojen johtaja sanoi, että kaupungin ulkopuolella käydään kiivaita taisteluja.  

Kobani sijaitsee aivan Turkin rajan tuntumassa. Pelko Isisin hyökkäyksestä kaupunkiin onkin saanut tuhannet kurdit pakenemaan Turkin puolelle.  

Isis on valloittanut laajoja alueita Syyriassa ja Irakissa. Yhdysvallat johtaa rintamaa, jonka tavoitteena on äärijärjestön tuhoaminen.  
  
Suomi ei toimita aseita  
  
Yhdysvaltain kongressi antoi perjantain vastaisena yönä Suomen aikaa luvan kouluttaa ja aseistaa Syyrian maltillisia kapinallisia Isisin vastaisessa taistelussa.  

Yhdysvallat ei kuitenkaan halua yhteistyötä Syyrian hallinnon kanssa, jonka se katsoo syyllistyneen sotarikoksiin. Syyrian hallinto puolestaan ei halua, että Yhdysvallat toimii maassa ilman sen lupaa.  

Aseistamalla Syyrian maltillisia kapinallisia Yhdysvallat käytännössä tukee myös heidän taisteluaan Syyrian hallintoa vastaan.  

Suomi ilmoitti perjantaina, ettei se osallistu taistelutoimiin tai aseapuun Isisiä vastaan. Asiaan ottivat kantaa presidentti ja hallituksen ulko- ja turvallisuuspoliittinen valiokunta.  

Suomi sanoi kuitenkin pitävänsä tärkeänä laajaa kansainvälistä yhteistyötä, monitahoista keinovalikoimaa ja pitkäjänteisyyttä.   

Lue myös:

    Uusimmat