Mainos

Ranska: Suurimmat puolueet rahoitusskandaalissa

Ranskan suurimmat puolueet ovat ottaneet rakennusyrityksiltä vastaan laittomia lahjoituksia satojen miljoonien markkojen edestä.

Chirac, Jacques


Ranskassa entinen ministeri on pidätetty skandaalien yhteydessä ja myös presidentti Jacques Chiracin (kuvassa) nimi on ollut jutussa vahvasti esillä. Chiracin gaullistinen PRP-puolue ja sosialistipuolue sekä entinen tasavaltalaispuolue (nykyisin liberaalidemokraatit) ottivat 1990-luvulla vastaan lahjoituksia rakennus- ja huoltoyrityksiltä, ja vastineeksi yritykset saivat julkisen sektorin urakoita. Kyse on arviolta noin 600 miljoonasta frangista.

Vyyhti alkoi avautua eilen, kun PRP:n epävirallinen rahastonhoitaja Louise-Yvonne Casetta paljasti oikeuden kuulustelussa laittoman varojenkeruun sinä aikana, kun Chirac toimi Pariisin kaupunginjohtajana. Likaisen rahan käsittelijänä ja eteenpäinviejänä toimi Chiracin läheinen avustaja ja entinen ministeri Michel Roussin, joka pidätettiin eilen tutkimuksia varten. Casettan kertomuksen mukaan hän vieraili säännöllisesti Roussinin luona ja piti tämän ajantasalla lahjoituksista.

"Chirac tiesi"

Casetta antoi lisäksi ymmärtää, että Chirac tiesi lahjoituksista puolueelle. Casettan asianajajan mukaan lahjat yrityksiltä puolueille olivat laillista toimintaa vuoteen 1995 asti. Chirac toimi Pariisin kaupunginjohtajana 1977-95, jolloin hän erosi ja hänestä tuli presidentti.

Rikostutkijoiden mukaan kaupunginjohto oli Chiracin kaupunginjohtaja-aikana mukana useissa laittomissa hankkeissa, joilla yritettiin paikata PRP:n jatkuvaa rahapulaa. Chiracin tukijat ovat koko ajan kiistäneet Chiracin osallistuneen henkilökohtaisesti lahjoitussotkuihin. Uudet todisteet lisäävät kuitenkin painostusta Chiracia kohtaan, jotta hän paljastaisi kuinka paljon hän tiesi asiasta.

Chirac ei halunnut tänään kommentoida Roussinin pidätystä. Chiracin nimi on jo aiemmin tullut esille lahjussotkuissa. PRP:n korkea-arvoinen virkailija Jean-Claude Mery on kertonut salaisessa tunnustuksessaan, jonka Le Monde -lehti sai haltuunsa, kuinka Chirac oli henkilökohtaisesti paikalla, kun hän itse luovutti PRP:lle viiden miljoonan frangin (4,5 miljoonaa markkaa) arvoisen palkkion eräältä yritykseltä.
(STT-TT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.