Ranska, Saksa ja Venäjä tyrmäsivät taas voimankäytön

Ranska, Saksa ja Venäjä korostivat tänään kannattavansa asetarkastusten jatkamista Irakissa. Ranskan ulkoministeri Dominique de Villepin (kuvassa) huomautti, ettei YK:n turvallisuusneuvosto voi hyväksyä sotatoimet sallivaa päätöslauselmaa. Hänen mukaansa Irakin pitäisi kuitenkin parantaa yhteistyötään YK:n ja Kansainvälisen atomienergianjärjestön IAEA:n kanssa maan riisumiseksi aseista.

De Villepin toisti Venäjän ulkoministerin Igor Ivanovin kannan, jonka mukaan sekä Ranska että Venäjä käyttävät tarvittaessa veto-oikeuttaan, jos Yhdysvallat ja Britannia pitävät kiinni hyökkäyskaavailuistaan. De Villepin, Ivanov ja Saksan ulkoministeri Joschka Fischer kertoivat yhteisistä näkemyksistään Pariisissa keskusteltuaan Irakin tilanteesta. -Emme salli suunnitellun päätöslauselman läpimenoa, jos siinä annetaan oikeutus voimankäyttöön. Olemme täysin samaa mieltä Venäjän kanssa, de Villepin vakuutti.

Ranskan, Saksan ja Venäjän lisäksi islamilaisten maiden järjestö OIC ilmoitti vastustavansa jyrkästi Yhdysvaltain ja Britannian valmistelemaa hyökkäystä Irakiin. OIC kehotti kaikkia muslimimaita pysymään sodan ulkopuolella ja pidättymään toimista, joiden katsotaan uhkaavan Irakin alueellista yhtenäisyyttä. OIC arvosteli kansainvälistä yhteisöä myös kaksinaismoralismista päätettäessä, mikä maa saa kehittää joukkotuhoaseita ja mikä ei. Järjestö viittasi lausunnossaan erityisesti Israelin asearsenaaliin.

Blair uskoo YK:n tukeen

Yhdysvallat ja Britannia pitävät puolestaan kiinni siitä, että länsiliittouma voi julistaa sodan Irakille, vaikka uudesta päätöslauselmasta ei päästäisi yksimielisyyteen. Britannian pääministeri Tony Blair arvioi, että YK:n turvallisuusneuvosto kuitenkin hyväksyy entistä jyrkemmän Irak-lauselman. Blairin mukaan tekstiluonnoksen käsittelyn ajankohdasta käydään yhä keskustelua. Hän tyrmäsi tiedot, joiden mukaan Britannia ja Yhdysvallat eivät pyydäkään YK:ta päättämään hyökkäyksen sallivasta lauselmasta, jos sen läpimeno vaikuttaa epävarmalta. Ehdotusta odotetaan äänestykseen ensi viikolla.

YK:n asetarkastusryhmän johtaja Hans Blix kertoo perjantaina turvallisuusneuvostolle asetarkastusten edistymisestä. Myös Yhdysvaltain ulkoministeri Colin Powell on vahvistanut osallistuvansa istuntoon, jota pidetään ratkaisevana päätettäessä seuraavasta askeleesta Irakin kriisissä.

Diplomaatti: Paljon työtä edessä

Yhdysvallat ja Britannia vakuuttavat uskovansa uuden Irak-lauselman läpimenoon YK:n turvallisuusneuvostossa. Sen sijaan YK-lähteiden mukaan länsiliittolaiset joutuvat tekemään vielä paljon, jos ne tavoittelevat tosissaan sotatoimet sallivaa päätöstä.

Ranska, Venäjä, Saksa, Kiina ja Syyria kieltäytyvät ilmeisesti kannattamasta tekstiluonnosta, arvioi nimettömänä pysynyt YK-diplomaatti. Lisäksi Ranska, Venäjä ja Kiina voivat kaataa suunnitelman veto-oikeudellaan.

Diplomaattitietojen mukaan Meksiko, Chile, Pakistan, Kamerun, Guinea ja Angola eivät ole vielä ilmoittaneet kantaansa. Yhdysvallat ja Britannia voinevat puolestaan luottaa Espanjan ja Bulgarian tukeen 15-jäsenisessä turvallisuusneuvostossa. Yhdysvallat toivoo, että jatkotoimista päätettäisiin ensi viikon loppuun mennessä.

Turkin asevoimat hallituksen taakse

Turkin asevoimat asettui tänään maan hallituksen rinnalle ja ilmoitti tukevansa amerikkalaisten joukkojen päästämistä maahan. Turkin asevoimien komentaja Hilmi Özkök vakuutti, että armeijan linja noudattaa hallituksen politiikkaa. Özkökin mukaan rintaman avaaminen Irakia vastaan Turkista lyhentäisi sotaa. Samalla hän varoitti, että Turkki jää ilman taloudellista apua, jos maa jättäytyy sodan ulkopuolelle. Özkök kehotti myös Irakin kurdeja välttämään selkkausta Turkin kanssa. Turkin parlamentti torjui hallituksen esityksen joukkojen sijoittamisesta lauantaina. Hallitus on vihjannut, että se tuo parlamenttiin toisen esityksen.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

(Seitsemän uutiset 05.03.2003)

Lue myös:

    Uusimmat