Mainos

Ranska rajoittaa verenluovutusta

Vuosien 1980-1996 välillä yli vuoden Britanniassa oleskelleet eivät enää ole toivottuja verenluovuttajia Ranskassa.

Britanniassa vuosien 1980-1996 välillä kauemmin kuin vuoden asuneiden verta ei enää saa käyttää verensiirroissa BSE-riskin vuoksi. Aiasta kertoi Ranskan terveysministeriön ylijohtaja Lucien Abenhaim tänään. Hän ei täsmentänyt ajankohtaa, josta lähtien kielto tulee voimaan.

Päätöksellään Ranska liittyy brittiverta boikotoivien maiden joukkoon. Brittiveri on pannassa muun muassa jo Saksassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa. Maat pelkäävät BSE:n eli hullun lehmän taudin ihmismuunnoksen, Creutzfeldt-Jakobin taudin, leviämistä veriteitse.

Britanniassa "hullun ihmisen tauti" on löydetty 87 ihmisestä, jotka ovat syöneet saastunutta naudanlihaa. Viittä lukuunottamatta kaikki ovat kuolleet. Ranska painotti tiistaina kuitenkin, että kyseessä on pelkkä varotoimenpide.
-Me olemme yltiövarovaisia. Tarttuvan ainesosan leviäminen veren välityksellä on teoreettinen riski, tähdensi ministeriön terveysasiantuntijaryhmän puheenjohtaja Bernard Begaud.

Hullun lehmän tauti oli puheenaiheena tiistaina myös Itävallassa. Maan terveysministeri Herbert Haupt otti esille mahdollisuuden asettaa saksalainen naudanliha tuontikieltoon, kertoi uutistoimisto APA. Saksan Baijerista löydettiin viikonloppuna jo toinen BSE-nauta.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.