Mainos

Ranska rajoittaa liikkumista mellakoiden vuoksi

Aluehallinnon virkamiehet voivat määrätä ulkonaliikkumiskiellon, kun he katsovat sen tarpeelliseksi ihmisten ja ajoneuvojen liikkumisen estämiseksi tietyillä alueilla.

Ranskan hallitus on antanut aluehallinnolle valtuudet määrätä ulkonaliikkumiskieltoja mellakoiden estämiseksi, kertoi sisäministeri Nicolas Sarkozy hallituksen kokouksen jälkeen. Hallituksen kokousta johti presidentti Jacques Chirac.

Hallitus päätti valtuuksista 50 vuotta vanhan lain pohjalta. Laki säädettiin vuosina 1954-1962 käydyn Algerian sodan aikana, jolloin sen avulla yritettiin tukahduttaa siirtomaassa puhjennut kapina.

Aluehallinnon virkamiehet voivat määrätä ulkonaliikkumiskiellon, kun he katsovat sen tarpeelliseksi estääkseen ihmisten ja ajoneuvojen liikkumisen tietyillä alueilla. Valtuudet tullevat voimaan huomenna.

Pääministeri Dominique de Villepin ilmoitti etukäteen uusista toimista eilisiltana. Niihin kuuluu myös poliisin vahvistaminen 1500 poliisilla ja santarmin reserviläisellä. Poliisi saa myös oikeuden tehdä ratsioita, kun se epäilee aseita kätketyn ongelmalähiöihin, joissa levottomuuksia on ollut.

Ennestään levottomuuksia on hillitsemässä 8000 poliisia. Armeijaa ei järjestyksenpitoon oteta.

Pariisin levottoman lähiön Raincyn pormestari määräsi jo eilen illalla ulkonaliikkumiskiellon "välttääkseen tragedian". Lähiön nuoret sanoivat Le Parisien -sanomalehden mukaan, että kriisitoimet eivät muuta mitään. Orleansin kaupunki Loiren laaksossa päätti tänään, että alaikäiset eivät saa liikkua kaupungilla yöllä.

Hallitus sopi uusista toimista, kun mellakat olivat laajenneet Pariisista muualle Ranskaan. Levottomuudet ovat pahimmat, mitä Ranskassa on koettu sitten vuoden 1968 opiskelijamellakoiden. Viime yönä mellakoijat sytyttivät tuleen yli tuhat autoa eri puolilla Ranskaa. Pariisin alueella mellakat laantuivat, mutta jatkuivat muualla.

Pääministeri tosin ilmoitti, että ongelmalähiöiden paikallisten yhdistysten taloudellista tukea lisätään. Hän myönsi keskusta-oikeistolaisen hallituksen leikanneen avustuksia viime vuosina. Pääministeri ilmoitti myös, että hallitus ryhtyy lisäämään koulutusta ja työpaikkoja sekä kohentamaan asuinoloja.

Sosialistipuolue vaati lisätoimia

Oppositiossa olevan sosialistipuolueen johtaja Francois Hollanden mielestä vuoden 1955 lakiin pitää suhtautua "varovaisuudella". Pääministerin puheen sosiaalista ulottuvuutta hän piti riittämättömänä.

Pienemmän oikeistopuolueen UDF:n johtaja Francois Bayrou puolestaan muistutti, että Chirac lupasi vaalikampanjassaan vuonna 1995 poistaa yhteiskunnallisen epätasa-arvon ja että hän voitti presidentinvaalit toistamiseen vuonna 2002 lupauksellaan saada väkivalta ja muu rikollisuus vähenemään.

Äärioikeiston johtaja Jean-Marie Le Pen sanoi Ranskan olevan "sisällissodan partaalla". Siirtolaisvastaisen Kansallinen rintama -puolueen johtajan mielestä järjestys pitäisi palauttaa ja viranomaisten tulisi "antaa toivoa ranskalaisille, ranskalaisille ihmisille ensin, jos voin sanoa tuon". Äärioikeisto on vaatinut armeijaa ongelmalähiöihin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

(Kymmenen uutiset 08.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.