Mainos

Ranska pyrkii Unescon maailmanperintölistalle ruokakulttuurillaan

Kun puhutaan ruokailuhetkestä, ranskalaisille se on jotain aivan erikoista. Näin Ranskassa vedotaan YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescoon. Unesco päättää tulevalla viikolla Nairobissa, pitäisikö ranskalaisen ruokakulttuurin päästä aineettomien kulttuuriperintöjen luetteloon.

Ranskalaisten ruokaperintö on vahva ehdokas listalle, jolla pyritään säilyttämään maailman kulttuuriperinteitä, rituaaleja sekä käsityötaitoja. Listalta löytyy jo muun muassa Meksikossa vietettävä kuolleiden päivä (Día de los muertos).

Ranskassa ruokailu on tärkeä osa sosiaalista elämää ja se on tarkoin suunniteltua. On tärkeää, miten pöytä on katettu ja miten astiat sijoitellaan. Jotkut saattavat tulostaa jopa menun ystävilleen, kun he saapuvat illalliselle.

Ruokailuun liittyvien rituaalien lisäksi tärkeää on tietenkin itse ruoka. Kunnolliseen ateriaan kuuluu aperitiivit ja pikkupurtavat, alkuruoka, kaksi pääruokaa, juustoja sekä jälkiruoka. Lisäksi pöydästä löytyy suussa sulavia suklaita tai kuivattuja hedelmiä. Eikä kahvia tietenkään voida unohtaa.

- Ranskalainen ateria on kokeellinen laboratorio ruokakulttuurille. Siinä yhdistyy kaikki kulttuuriset tavat ja omituisuudet, sanoo Annick Vin ranskalaisesta perinne- ja gastronomia -yhdistyksestä MFPCA:sta.

Mikäli ranskalaisten ruokakulttuuri kelpuutetaan Unescon listalle, se olisi ensimmäinen gastronominen kulttuurituote perinneluettelossa.

Unescon listalle on pyrkimässä myös kvartetti Välimeren maita, Espanja, Italia, Kreikka ja Marokko. Maat haluaisivat lisätä perintöluetteloon oman "välimerellisen ruokavalionsa". Myös Meksiko puolustaa maansa maissiin pohjautuvia ruokaperinteitään.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.