Mainos

Ranska pitää Kosovo-sopua Serbian EU-jäsenyyden ehtona

Ranska tukee Serbian EU-jäsenyyttä, mutta kannattaa samalla presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelmaa Kosovon itsenäisyydestä. Venäjä ei kannata uutta Kosovo-päätöslauselmaa.

Ranska vaatii ratkaisua Kosovon tulevaisuudesta ennen kuin Serbia voi liittyä Euroopan unioniin. Asiasta ilmoitti maan ulkoministeri Bernard Kouchner torstaina.

-Maa ei voi liittyä unioniin jos siellä on etnisiä konflikteja ja uskonnollisia kiistoja, Kouchner sanoi tavattuaan serbialaiskollegansa Vuk Jeremicin.

Hän korosti Ranskan kuitenkin tukevan Serbian jäsenyyttä EU:ssa.

Ranska kannattaa presidentti Martti Ahtisaaren suunnitelmaa, jonka mukaan Kosovo itsenäistyisi YK:n valvonnassa. Serbia vastustaa sitä kiivaasti.

Venäjä tyrmää uuden Kosovo-päätöslauselman

Venäjä suhtautuu penseästi EU:n ja Yhdysvaltojen laatimaan uuteen Kosovo-päätöslauselmaluonnokseen. Sen mukaan kyseessä on sama vanha maakunnan itsenäisyyssuunnitelma uusissa kuorissa.

Venäjän kanta on, ettei Kosovo voi itsenäistyä ilman Serbian suostumusta.

-Kosovon itsenäisyyskysymyksen muodostama ongelma on edelleen mukana. Diplomaattisen retoriikan takana piilee päätös, jonka mukaan neuvottelujen jälkeen Ahtisaaren suunnitelma astuisi joka tapauksessa voimaan, sanoi ulkoministeri Sergei Lavrov torstaina.

Luonnos määräisi neljä kuukautta kestävät neuvottelut maakunnan tulevaisuudesta Kosovon albaaneille ja Serbeille. Se ei kuitenkaan automaattisesti vaatisi maakunnan itsenäistymistä. Näin ollen luonnos toteuttaisi vain osan presidentti Martti Ahtisaaren laatimasta Kosovo-suunnitelmasta.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.