Mainos

Ranska pelkää: Suomalaisasiantuntija vuotaa tietoja ydinvoimasta Venäjälle

Suomen Säteilyturvakeskuksen STUK:in entisen pääjohtajan Jukka Laaksosen siirtyminen runsaan viikon päästä Venäjän ydinvoimakonsernin Rosatomin leipiin on suututtanut ranskalaiset perin pohjin. Ydinteknologian viennissä Rosatom on Ranskan Arevan ja EDF:n pahin kilpailija.

MTV3 Uutisten saamien tietojen mukaan useat ranskalaiset ydinvoima-asiantuntijat ja ydinvoimaviranomaiset pelkäävät, että Laaksonen on saanut sellaista tietoa ranskalaisesta ydinenergiaosaamisesta, että sen vuotaminen kilpailijalle on vahingollista. Laaksonen on valvonut esimerkiksi Olkiluodon suurvoimalan turvallisuutta.

Olkiluodon suurvoimalan vuosikausia venyneen rakennustyön aikana STUK ja Laaksonen profiloituivat Ranskan silmissä armottoman tarkoiksi turvallisuuden varmistajiksi.

Areva joutui antamaan Laaksoselle paitsi kaiken ydinvoimalan turvallisuuteen liittyvän tiedon myös kaiken luottamuksellisen tiedon ranskalaisesta reaktorista, sen toiminnasta ja sen huoltamisesta. Kilpailijoita kiinnostavat nimenomaan tällaiset tiedot.

Ranskalle oli täysi yllätys, että Suomen lainsäädännössä on porsaanreikä, joka sallii julkisessa laitoksessa strategisen alan johtotehtävissä olevan henkilön siirtymisen välittömästi saman alan yksityisen palvelukseen.

Olkiluodon suurvoimalan viivästymisen takia Ranskan ja Suomen välit ovat pahasti tulehtuneet, ja oikeudenkäynti on pitkä ja tuskallinen.

Aiheesta lisää Kymmenen uutisissa.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.