Mainos

Ranska kiistelee laittomien siirtolaisten kohtalosta

Tuhannet karkottamisen vastustajat ovat allekirjoittaneet kansalaisadressin, jossa luvataan turvapaikka karkotusuhan alla oleville laittomien siirtolaisten lapsille. Hallituspuolue UMP puolestaan sanoo, ettei kaikkien laittomasti maassa olevien, koulua käyvien lasten ei voi automaattisesti antaa jäädä Ranskaan.

Kiista laittomien siirtolaisten kohtalosta yltyy Ranskassa. Myös Ranskan vasemmisto-oppositio on sekaantunut hallituksen ja kansalaisliikkeen väliseen riitelyyn.

Hallitus suunnittelee kymmenien tuhansien laittomien siirtolaisten karkottamista. Vastustajat taas kritisoivat kouluikäisten lasten palauttamista sanoen menettelyä epäinhimilliseksi.

Tuhannet karkottamisen vastustajat, mukana useita julkisuuden henkilöitä, ovat allekirjoittaneet kansalaisadressin, jossa luvataan turvapaikka karkotusuhan alla oleville lapsille. Monet ovat jopa osallistuneet niin kutsuttuihin adoptiotilaisuuksiin, joissa osallistuja takaa tietylle ulkomaalaiselle lapselle katon pään päälle.

Siirtolaisten puolustajat pelkäävät, että lapset pakotetaan perheineen lähtemään, kun koulujen lukukausi päättyy kesäkuun lopussa.

- Toistan toiveemme siitä, ettei nuoria ihmisiä karkoteta. Pyydän vakavasti, että hallitus tekisi tarvittavat toimet uhan poistamiseksi, sosialistipuolueen tiedottaja Julien Dray sanoi.

Yli 20 000 aiotaan karkottaa

Hallituspuolue UMP syyttää oppositiota lasten sotkemisesta poliittiseen valtapeliin. Se sanoo, ettei kaikkien laittomasti maassa olevien, koulua käyvien lasten ei voi automaattisesti antaa jäädä. Se loisi vain verkoston, jonka avulla laittomat siirtolaiset tulisivat maahan. Oleskeluluvan saannin välineenä käytettäisiin kouluikäisiä lapsia.

Hallitus arvioi, että Ranskassa on 200 000-400 000 laitonta maahanmuuttajaa. Heistä 26 000 aiotaan karkottaa tämän vuoden aikana.

Viime viikolla sisäministeri Nicolas Sarkozy tosin taipui hiukan painostuksen alla ja lupasi, että jotkut koulua käyvien lapsien perheistä saattavat saada jäädä Ranskaan. Kyse olisi kuitenkin poikkeustapauksista.

Hallitus on asettanut virkamiehet tutkimaan asiaa. Perheet saavat väliaikaisen oleskeluluvan, jos ne täyttävät tietyt kriteerit. Edellytyksenä on muun muassa se, että vähintään yksi perheen lapsista on ranskalaisessa koulussa, lapsi on syntynyt Ranskassa tai että kaikki yhteydet lapsen ja sen maan välillä, jonka kansalainen hän on, puuttuvat.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.