Ranska kiistää asekauppojen yhteyden bulgaarihoitajien tapaukseen

Libya on tehnyt aiesopimuksen panssarintorjuntaohjusten ja radiolaitteistojen ostamisesta ranskalaiselta EADS-yhtiöltä. Toteutuessaan kaupan arvo olisi noin 300 miljoonaa euroa.

Ranskan presidentin neuvonantaja kiistää, että ilmailujätti EADS:n asekauppa Libyaan olisi mitenkään kytköksissä bulgarialaishoitajien taannoiseen vapauttamiseen. Myös EADS kiistää yhteyden.

Ranska ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että Libya on tehnyt aiesopimuksen panssarintorjuntaohjusten ja radiolaitteistojen ostamisesta EADS:ltä. Kaupan arvo olisi noin 300 miljoonaa euroa.

Tieto kirvoitti rajua kritiikkiä, ja Ranskan sosialistien johtaja Francois Hollande vaati maan parlamenttia selvittämään asian taustat. Neuvonantaja Claude Gueant kuitenkin sanoo, että asekauppa oli valmisteilla jo kauan ennen hoitajien tilanteen ratkeamista.

- Hoitajien kohtalo oli aivan liian tärkeä ollakseen riippuvainen mistään asekaupoista, Gueant totesi. Myös Libyan johtajan Muammar Gaddafin poika Saif al-Islam katsoo, että kyseessä oli pelkkä yhteensattuma.

Libyassa elinkautiseen tuomitut viisi bulgaarihoitajaa ja palestiinalaissyntyinen lääkäri armahdettiin viime kuun lopulla, kun heidät oli viimein päästetty palaamaan Bulgariaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat