Mainos

Ranska kielsi eläinten viennin ja kuljetuksen

Ranskan hallitus on kieltänyt nautaeläinten, sikojen, lampaiden ja vuohien viennin sen jälkeen kun tieto suu- ja sorkkataudin mahdollisesta leviämisestä maahan oli tullut ilmi. Hallitus ilmoitti myös kieltävänsä vähintään kahden viikon ajaksi kaikkien sorkkaeläinten kuljetuksen muualle kuin teurastamoon. Lisäksi hevoskilpailuja peruttiin ja myös muut suuret yleisötapahtumat ovat vaarassa.

Epäilyt Britanniassa puhjenneen epidemian leviämisestä Ranskaan lähtivät liikkeelle myöhään eilisiltana, kun Ranskan maatalousministeri Jean Glavany ilmoitti brittiläistä alkuperää olevissa teurastetuissa lampaissa havaitun suu- ja sorkkataudin vasta-aineita. Lampaiden on todettu olleen tekemistä suu- ja sorkkatautia sairastavien eläinten kanssa. Ministerin mukaan ei ole kuitenkaan varmaa, että lampaat olivat saaneet tartunnan, sillä ranskalaisviranomaiset määräsivät ruhot poltettaviksi jo ennen alustavien testitulosten varmistumista. Tautiepäilyjen vuoksi Ranskassa on eristetty useita maatiloja.

Toistaiseksi yhtään tautitapausta ei kuitenkaan ole vahvistettu Ranskassa sen enempää kuin muuallakaan Manner-Euroopassa. Tänään viranomaiset kertoivat, että kahden Keski-Ranskassa teurastetun naudan testitulokset olivat negatiivisia. Naudat oli teurastettu, koska niillä oli ollut suu- ja sorkkatautiin viittaavia oireita. Aiemmin varmistui myös, että epäilyt kaakkoisranskalaisella tilalla ilmenneestä tartunnasta osoittuivat vääriksi.

Väärä hälytys myös Tanskassa

Myös Tanskassa selvittiin ensimmäisistä suu- ja sorkkatautiepäilyistä säikähdyksellä. Tanskan valtion lääketieteellinen instituutti vahvisti, että epäilyksenalaisen naudan toinen testi osoittautui negatiiviseksi. Nauta teurastettiin viikonloppuna, kun se osoitti suu- ja sorkkataudin oireita.

Belgiassa epäiltiin viikonvaihteessa taudin tarttuneen sikoihin, mutta tänään valmistunut toinen testitulos osoittautui negatiiviseksi. Maatalousministeri Jaak Gabrielsin mukaan tarvitaan kuitenkin vielä kolmas näyte-erän testi, josta tulokset saadaan vasta loppuviikosta. Karanteeniin määrätyllä tilalla on kolme Britanniasta tuotua sikaa. Niillä todettiin perjantaina oireita, jotka viittasivat suu- ja sorkkatautiin. Belgia on kieltänyt kaikki elävien eläinten kuljetukset koko maassa. Kuljetuskielto koskee myös lemmikkieläimiä.

Taudin alkupesäkkeessä Britanniassa on viime viikkojen aikana todettu yli 70 suu- ja sorkkatautitapausta, ja kymmeniätuhansia eläimiä on teurastettu ja hävitetty taudin leviämisen ehkäisemiseksi. Eläinten hävittäminen on jo johtanut kauppojen lihahyllyjen tyhjenemiseen ja hintojen nousuun. Tänään ainakin kaksi skottilaista teurastamoa aloitti uudelleen toiminnan 10 päivän tauon jälkeen. Teurastamoon tuotiin eläimiä niiltä tiloilta, joilla ei ole tavattu suu- ja sorkkatautia.
(STT-Reuters-AFP-TT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.