Mainos

Ranska karkottaa mellakoista pidätettyjä ulkomaalaisia

Mellakoissa pidätettyjä ulkomaalaisia karkotetaan maasta. Valtaosa ranskalaisista kannattaa liikkumiskieltoja. Ranskassa lähes kaksi viikkoa jatkuneet mellakat ovat rauhoittuneet hieman.

Sisäministeri Nicolas Sarkozy sanoo, että määräys karkotuksesta koskee arviolta 120 ihmistä, joista osalla on oleskelulupa, ja osa on maassa laittomasti. Kaikkiaan mellakoista on pidätettynä 1200 ihmistä. Määräys on jatkoa eilen käyttöön otetulle hätätilalaille.

Le Pariesienne -sanomalehden teettämän kyselyn mukaan lähes kolme neljäsosaa vastanneista tukee yöllisiä ulkonaliikkumiskieltoja mellakoiden kuriin saamiseksi. Kiellot tulivat voimaan 30 kaupungissa.

Yli puolet vastaajista oli "pöyristynyt" ja neljäsosa "pahoillaan" mellakoista. Tukea mellakoille antoi vain prosentti vastaajista.

Mellakat rauhoittumassa?

Ranskassa eilen voimaan astuneet hätätilalait näyttävät tehoavan. Kaduilla on edelleen mellakoitsijoita, mutta esimerkiksi Pariisissa viime yö oli rauhallisin lähes kaksi viikkoa kestäneiden mellakoiden aikana. Toulousessa nuoret ottivat yhteen poliisin kanssa ja kymmeniä autoja poltettiin. Myös muutamissa muissa kaupungeissa oli lieviä yhteenottoja poliisin ja mielenosoittajien välillä.

Mellakat ovat jatkuneet Pariisin lähiöissä ja muualla Ranskassa jo 13:tta yötä putkeen. Nuorisojengit ovat polttaneet autoja ja rakennuksia uusista hätälaeista huolimatta.

Poliisin mukaan mellakoitsijoita oli kuitenkin nyt vähemmän kuin edellisinä öinä. Myöskään laukauksia ei ammuttu.

Pariisin mellakat

Lyonissa viranomaiset joutuivat katkaisemaan julkisen liikenteen sen jälkeen, kun mellakoitsijat olivat hyökänneet metroaseman ja useiden bussien kimppuun. Chalon-sur-Saonessa sytytettiin tuleen kirjasto.

Sen sijaan Seine-Saint-Denisissä lähellä Pariisia tilanne oli edellisiä öitä rauhallisempi.

Myös ainakin kolmessa kaupungissa Belgiassa mellakoitiin ja poltettiin autoja myöhään eilen.

(MTV3-STT-AFP-DPA-Reuters)

(Huomenta Suomen uutiset 09.11.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.