Ranska kaavailee eläkeuudistusta

Ranska yrittää jälleen kerran tulenarkaa eläkeuudistusta. Viimeksi, seitsemän vuotta sitten, uudistus kaatoi maan hallituksen. Nyt mallia haetaan Suomesta.

Presidentti Jacques Chirac sekä pääministeri Jean-Pierre Raffarin ajavat Ranskaan eläkeuudistusta. Sitä odottaa koko euroalue, sillä Ranska uhkaa budjettivajeellaan jo nyt rikkoa rahaliiton säätöjä. Ranskassa suurella osalla valtion työntekijöistä eläkeikä on 55 vuotta, monilla muilla 60, mutta tähän asti ay-liikkeet eivät ole halunneet kuullakaan julkisen alan eläkeuudistuksesta.

Viimeksi, talvella 1995 Ranska oli kaaoksessa, kun valtion työntekijät jumiuttivat kaiken rautateistä postiin eläkeuudistusyrityksen takia. Hallitus erosi. Lionel Jospin, joka halusi voittaa presidentinvaalit, ei edes uskaltanut koskea eläkepommiin.

Nyt hallitus on poiminut viisi mallimaata, Saksa, Ruotsi, Espanja, Italia ja Suomi, jonne työvoimaministeri on tuonut mukanaan ay-liikkeen edustajia perehtymään asioiden tilaan.

- Minua kiinnostaa erityisesti Suomen konsensuspolitiikka, jolla eläkeuudistus on toteutettu, kertoo työvoimaministeri Francois Fillon.

- Suomella on konsensusperinne eli vuoropuhelu hallituksen ja ay-liikkeiden välillä. Sitä Ranskassa ei ole. Sen mekin haluaisimme rakentaa, sanoo ay-toimitsija Solange Morgenstern.

- Arvostamme toki sitä, että meidät on otettu mukaan pohdintaan. On sitä tehty joskus aiemminkin. Mutta kuunnellaanko meitä? Siinä on ydinkysymys. Ei yhden valtionyrityksen äänestys saa meitä perääntymään koko yhteiskuntaa koskevassa asiassa, jatkaa Fillon.

Helppoa tehtävästä ei todellakaan tule, sillä jo ensimmäinen koeäänestys Ranskan energialaitoksen ay-liikkeessä viime viikolla antoi kielteisen tuloksen. Tulenarka lakiesitys aiotaan tehdä heinäkuun lopussa hetkellä, jolloin ranskalaisten huomio on kääntynyt ennen muuta lomailuun.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 17.01.2003)

Lue myös:

    Uusimmat