Mainos

Ranska ja USA sopuun YK-päätöslauselmasta

Turvallisuusneuvosto äänestänee päätöslauselmaehdotuksesta alkuviikosta. Luonnoksessa vaaditaan vihollisuuksien täydellistä lopettamista.

YK:n turvallisuusneuvosto on aloittanut neuvottelut Lähi-itää koskevasta päätöslauselmaehdotuksesta. Ranskan ja Yhdysvaltain valmistelemassa ehdotuksessa vaaditaan vihollisuuksien täydellistä lopettamista Hizbollahin ja Israelin välillä.

Päätöslauselmatekstistä päästäneen äänestämään 15-jäsenisessä turvallisuusneuvostossa vasta alkuviikosta. Ranskan YK-suurlähettilään Jean-Marc de la Sablieren mukaan YK:ssa on lähiviikkoina laadittava vielä toinen päätöslauselma Libanoniin mahdollisesti lähetettävien kansainvälisen joukkojen valtuutuksesta.

Ranska ja Yhdysvallat pääsivät usean päivän kiistelyn jälkeen sopuun päätöslauselmaluonnoksen sanamuodosta. Ranskan ensi luonnoksessa vaadittiin "taistelujen välitöntä lopettamista", mutta nyt sovitussa luonnoksessa vaaditaan "vihollisuuksien täydellistä lopettamista".

Useat maat ovat aiemmin syyttäneet Yhdysvaltoja siitä, että amerikkalaiset eivät halua välitöntä tulitaukoa, vaan haluavat sanamuodon, joka antaa Israelille mahdollisuuden jatkaa hyökkäystä Libanoniin.

Hizbollahia vaaditaan "lopettamaan kaikki hyökkäykset välittömästi" ja Israelia lopettamaan "välittömästi kaikki sotilaalliset hyökkäysoperaatiot".

Luonnoksen sanamuoto jättää avoimeksi kahden israelilaisen sotilaan kohtalon, joiden sieppauksen Israel on ilmoittanut syyksi hyökkäykselle Libanoniin. Tekstissä vain todetaan, että tämä kysymys on saatava ratkaistua.

Israelin pääministeri Ehud Olmert on aiemmin sanonut, että Israel lopettaa taistelutoimet vasta, kun Etelä-Libanoniin on sijoitettu kansainvälisiä rauhanturvaajia.

YK:n nykyisin Etelä-Libanonissa olevia Unifil-joukkoja pyydetään päätöslauselmaluonnoksessa valvomaan aselevon noudattamista sen jälkeen, kun taistelut ovat loppuneet ja varmistamaan humanitaarisen avun saanti siviileille. Lisäksi luonnoksessa puhutaan kansainvälisten joukkojen lähettämisestä tukemaan Libanonin armeijaa, kun Libanon ja Israel ovat hyväksyneet "pysyvän ratkaisun poliittiset puitteet".

Ranska, ja useat muutkin maat, ovat ilmoittaneet, että joukkoja voidaan lähettää vasta kun taistelut ovat loppuneet. Hizbollah on useaan kertaan sanonut olevansa valmis lopettamaan taistelut, kun Israel lopettaa hyökkäyksensä ja kaikki israelilaiset sotilaat ovat lähteneet Libanonista.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.