Ranska ja Saksa pohtivat EU:n tulevaisuutta

Ranskan ja Saksan johtajat keskustelivat Euroopan tulevaisuudesta epävirallisessa huippukokouksessa Pariisissa eilen. Tapaamisen aiheita olivat muun muassa Euroopan unionin meneillään oleva hallitusten välinen konferenssi ja Saksan ulkoministeri Joschka Fischerin esittämä ajatus EU:n muuttamisesta liittovaltioksi.

Fischer esitti viime viikolla "henkilökohtaisena tulevaisuuden visionaan", että EU:sta pitäisi tulevaisuudessa muodostaa poliittisesti yhdentynyt liittovaltio. Hänen mukaansa joidenkin unionimaiden "ydinjoukko" voisi olla liittovaltiokehityksessä tiennäyttäjänä.

Euroopan komission puheenjohtaja Romano Prodi ehdottikin eilen, että "viisaiden miesten komitea" kutsuttaisiin koolle keskustelemaan Fischerin esittämistä visioista. Prodi totesi ranskalaisen Le Monde -lehden haastattelussa, että "aika pohtia tulevaisuutta on palannut". Samalla hän kuitenkin varoitti käyttämästä sanaa liittovaltio, koska se herättää suurta vastustusta Britanniassa.

Britannian Eurooppa-ministeri Keith Vaz torjui Fischerin näkemykset jälleen perjantaina ja tähdensi, että Eurooppa säilyy kansallisvaltioiden ryhmänä.

Ranska hoitaa HVK:n

Ranskan ulkoministeri Hubert Vedrinen mukaan Ranska keskittyy tulevalla puheenjohtajakaudellaan enemmän unionin instituutioiden uudistamiseen kuin Fischerin "visioihin". EU-maat odottavat, että Ranska saa kaudellaan päätökseen rakenteellisiin uudistuksiin keskittyvän HVK:n, jotta unioni voisi laajentua itään.

-Jos epäonnistumme, ei ole mitään mieltä puhua Euroopasta pitkällä aikavälillä, Vedrine sanoi.

Illallisella Rambouillet´n linnassa Ranskan presidentti Jacques Chirac ja Saksan liittokansleri Gerhard Schröder yrittävät myös elvyttää Ranskan ja Saksan välisen horjuvan yhteistyön EU:n keskusakselina.
(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat