Mainos

Ranska ja Saksa mursivat tabun – vaativat Schengen-sopimukseen muutoksia

Ranska ja Saksa vaativat Schengenin sopimuksen pykälien uudistamista niin, että lentomatkustajien valvonta olisi nykyistä tehokkaampaa. Asiasta tiedottivat tänään Ranskan ja Saksan sisäministerit Pohjois-Ranskan Lillessä järjestetyssä suuressa kyberturvallisuustapahtumassa.

Ranskan ja Saksan päämääränä olisi vierastaistelijoiden kiinnisaaminen Euroopan lentokentillä. Tähän asti Schengenin sopimukseen kajoaminen on ollut Euroopan unionissa käytännössä tabu.

Kun presidentti Nicolas Sarkozy vaati taannoin sopimukseen muutoksia, Ranskan sosialistit olivat asiasta kauhuissaan. Terrori-iskut ovat kuitenkin saaneet sekä Ranskan oikeiston että vasemmiston samoille linjoille.

– Sanomme EU-parlamentille selvästi ja vakavasti, että lentomatkustajaluetteloilla pääsisimme selville terroristien reiteistä, jotka kulkevat lentokenttiemme kautta, totesi Ranskan sisäministeri Bernard Cazeneuve Lillessä tänään.

– Meidän täytyy parantaa Schengenin tietojärjestelmää. Se on aivan yhtä tärkeää kuin lentojen matkustajaluetteloiden saanti, totesi puolestaan Saksan sisäministeri Thomas de Maiziere.

Cazeneuven mukaan vierastaistelijoiden pysäyttämisessä avainkysymyksiä on mm. se, miten tulkita älykkäästi Schengenin pykäliä niin, että lentokenttätarkastukset olisivat muita tehokkaammat joidenkin tulomaiden kohdalla.

Saksan ja Ranskan esitys asettaa kovat paineet europarlamentille, sillä se on tähän asti kieltäytynyt hyväksymästä lentomatkustajaluetteloiden julkaisemista.

– Meidän täytyy todella päästä käsiksi lentomatkustajatietoihin. Ei saa tuudittautua siihen, että mitä kauemmas verilöylystä aikaa kuluu, sitä vähemmän kiireinen asia on. Se olisi kohtalokas virhe, de Maiziere painottaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.